ارتقا دادن مهارت گفتاری و فن بیان

گفتگو یک هنر همانند دیگر هنرها با ظرافت و عملکرد خلاقانه است. زمانی کلمه گفتگو را میشنویم به یاد افرادی میافتیم که به نوعی قلق این کار را میدانند. آنها به راحتی قادر هستند با هر فردی در مورد هر چیزی به گفتگو بنشینند. این را قبول داریم که این افراد به صورت مادرزادی استعداد سخنرانی را در خود دارند. ولی خبر خوب این است که خوشبختانه امکان پرورش و تسلط یافتن بر مهارت گفتاری نیز وجود دارد.
مهارت گفتاری خود را تقویت کنیم
گفتگو چیست؟ گفتگو همان صحبت کردن با دیگری به صورت غیر رسمی است. ولی با اینکه تعریف راحتی دارد چرا سخن گفتن به نوعی دشوار است. در جواب بهتر است بدانید اصلا ربطی به اجداد ندارد و تقصیر آنها نیست. مفسران بسیاری مشکل را مربوط به رسانهها اجتماعی میدانند که بر ارسال پیام تاکید دارند و این تاکید خود محورانه کار را سخت میکند. در این میان برای بسیاری از مردم گفتگو باعث نگرانی میشود. این افراد نگران هستند که نتوانند حرفی برای گفتن داشته و آن را ادامه دهند. این که شما بتوانید گفتگو را ادامه دهید واقعا یک هنر است. همین هنر در بسیاری از ما وجود و بسیار از آن محروم هستیم. ولی این را بدانید که اصلا جای نگرانی نیست و نه تنها میتوانی مهارت گفتگو را یاد بگیرید، بلکه انجامش به صورت بسیار ساده است. پس در ادامه همراه این مطلب از آکادمی کاریزما باشید تا شما را با نکاتی جهت تقویت و ارتقا گفتگو آشنا سازیم.

قوانین گفتگو
گفتگو نیز مانند هر هنر و مورد دیگری دارای قوانین است که اگر از آنها تبعیت کنید میتوانید به بهترین شکل آن را انجام و نتیجه خوبی را بدون مشکل و دردست داشته باشید. این موارد میتواند به شما در موفقیت و رشد شخصی و پیشرفت کسب و کار کمک بسزایی را بکند.
۱٫ گفتگو خیابانی دو طرفه است
یکی از مهمترین موارد در گفتگو این بوده که بدانید موضوعش فقط در مورد شما نیست و به هر دو مخاطبی که با هم در حال گفتگو هستند بر میگردد. خودتان قبول کنید اگر یکی از طرفین تک گویی کنند دیگر گفتگویی در کار نخواهد بود. سعی کنید این ویژگی رهبری کاریزماتیک را در خود داشته باشید که میان شنیدن و صحبت کردن دارای برقراری تعامل باشید. این همان جایی است که رسانههای اجتماعی با تاکیدی که روی پیام دارند تاثیر بدی هم روی سخن گفتن ما دارند. در واقع عادت داریم نظرات خود را به صورت یک طرفه اعلام کنیم. این گونه است که اگر کسی کامنتی را برای ما گذاشت به آن واکنش نشان دهیم. این چنین شاید شبیه شروع گفت و گو باشد. ولی اگر با کسی رو در رو صحبت کنید مودبانه نبوده ، با اعلام یک سویه نظرات گفت و گو را شروع کنید. بهتر است به جای این کار جهت داشتن زمینه مشترک گفت و گو پرسشی را مطرح کنید. مثلا؛ شغلت چیست؟ این باعث میشود نشان دهید که قصد گفت و گوی دو طرفه دارید.
توصیه عالی: هر کسی گوش شنوا را برای شنیدن حرفهایش دوست دارد تا نظرات پرسیده شود. پس اگر در مواقعی فکر کردید گفتگو کسل کننده بوده و بیشتر از چیزی که انتظار داشتید حرف زدید از سوالهای مختلف استفاده کنید. مثلا؛ نظرتان در این مورد چیست؟ همچنین اگر دیدید قادر به دریافت واکنشی که میخواستی نبودید پرسشهای این نظیر بپرسید؛ شاید از این موضوع خوشتان نیامده، به چه موضوعاتی علاقه دارید؟

۲٫ به صورت مودب و صمیمی باشید
لبخند زدن و مهربان بودن باعث موفقیت شما خواهد شد. به صورت کلی میتوانید از زبان بدن برای قدرت بیشتر در گفتگو استفاده کنید. هر کسی دوست دارد با فردی گفتگو کند که بر عکس خشن بودن مهربان باشد. ولی چگونه؟
ایجاد تفاهم: خواهید توانست با برقرار کردن زمینههای مشترک و با استفاده کردن از لبخندزدن و و زبان بدن به ایجاد تفاهم بپردازید.
مهربان بودن: بدگویی را در مورد هیچ کسی به کار نبرید. شاید کسی که شما در موردش بدگویی میکنید بهترین دوست طرف مقابل شما باشد. اگر هم این چنین نباشد ممکن است فرد به غیبت کردن علاقهای نداشته باشد.
در اول آشنایی از موضوعات بحث برانگیز دوری کنید: با آشنا بودن شما اصلا مشکلی برای صحبت در مورد سیاست نخواهید داشت. ولی، در اول آشنایی به زمینه مشترک قانع باشید. به همین دلیل افراد اغلب در اول گفتگوها به صحبت در مورد آب و هوا برای ایجاد زمینه مشترک میپردازند.
گپ زدن چه اهمیتی دارد؟
گپ زدن را میتوان صحبت کوتاه در مورد مسائل جزئی و غیر جنجالی چون آب و هوا، خبر جدید یا شغل و… دانست. افراد زیادی هستند که تصور دارند به خاطر پیش پا افتادن از گپ زدن تنفر دارند. ولی، بهتر است بدانید گپ زدن مزیتی دارد و آن هم این دلیل است که شما اجازه خواهید داشت تا قبل گفت و گو زمینه مشترک ایجاد کنید. این در حالی است که نیازی به مایه گذاشتن بیش از حد احساست نیست. این ممکن است مزیت بالایی برای درون گرایان داشته باشد. ای را بدانید که هر چه قدر هم گپ زدن با فردی برای شما ملال آور باشد باز بهتر است قبول کنید. با گپ زدن سعی کنید در پایان به صورت محترمانه تمام شود. برای مثال؛ “من باید بروم تا چیزی را از دوستم بگیرم واقعا از صحبت با شما خوشحال شدم”.

۳٫ واکنش نشان دادن به چیزی که طرف مقابل میگوید
شنونده خوبی باشد. این چنین خواهید توانست واکنش صادقانه به حرفهای طرف مقابل نشان دهید. شما نباید در سکوت باشید تا زمانی نوبت شما برسد و موردی را بگویید. این عادت در اکثر ما وجود دارد. اینکه شما به دیگران و زبان بدن آنها توجه کنید واقعا اهمیت بالایی دارد تا بتواند گفتگو و سخنرانی شگفت انگیز داشته باشید. شاید شما نمیدانید در پاسخ به آنها چه بگویید! در این میان بهتر است از چند میان جمله استفاده کنید. مثلا؛ “این واقعا جالب بود و من و به فکر انداختی” این چنین خواهید توانست زمان مناسب برای فکر در مورد بحث را داشته باشید و به نوعی از طرفی که با او صحبت میکنید تعریفی داشته باشید.
۴٫ اگر میدانید فردی در گفتگو کمتر مشارکت داشته است، جهت کمک علامت دهید
گفتگویی خوب است که هر دو طرف کاملا طبیعی بتوانند فرصتی برای صحبت داشته باشند. بنابراین اگر فرصت برای یکی از طرفین دشوار است، جهت نشان دادن به فرد که نوبت صحبت او است خواهید توانست برایش به نوعی سیگنال و علامت بفرستید. یکی از بهترین و رایجترین موارد جهت استفاده سوالات کوتاه باز و یا بسته است.
سوالات بسته: این سوالات جوابشان بله یا خیر است. به صورتی که در گفتگو خواهید توانست از جملاتی چون “موافق نیستی؟” استفاده کنید. در این نوع سوالها شما انتظاری به غیر از بله یا خیر از طرف ندارید.
سوالات باز: این سوالات دارای جوابی طولانی هستند. شما از فرد میخواهید وارد گفتگو شود. به صورتی که این چنین آغاز میشود: چرا؟ چگونه؟

۵٫ برقرار کردن رابطه احساس
این کاملا عادی است که میتوان گفتگویی را تنها به صورت گپ و بیان نکردن حرفهای مهم نگه داشت. در این میان گفتگو خواهد توانست راهی جهت فهمیدن این باشد که آیا شما برای شناخت بیشتر فرد و رابطه برقرار کردن تمایل دارید یا نه؟ این نشان میدهد که استفاده درست از گفت و گو جهت ایجاد رابطه احساسات مفید است. نکتهای که باید در نظر داشته باشید و بسیار مهم است به اشتراک گذاشتن اطلاعات درست است. یعنی شما جهت به اشتراک گذاشتن علایق و خود واقعی صادق باشید و همانگونه که از ویژگیهای افراد موفق است به گونهای رفتار کنید که فرد مقابل از شما الهام بگیرد. و اطلاعات درست را در اختیارتان قرار دهد.
بهترین توصیه: این گونه اشتراکگذاری نباید در مورد موضوعات مهم باشد. میتواند این چنین باشد؛ ” این هوا واقعا عالی است و میخوام آخر هفته به قایق رانی بروم” این گونه موارد میدان نبرد را برای فرد مقابل باز میکند تا برای مثال بگوید؛ “آره هوای دلچسبیه، منم به تفریح برای پیاده روی میروم” این پاسخها فرق دارند. ولی، باعث میشود رابطه احساسی با فرد به اشتراک گذاشته شود و گفتگو ادامه یابد.
با نشان دادن علاقه به شما علاقه نشان میدهند: تمامی این ایدهها در جملهای خلاصه میشوند.
- چنانچه شما به صحبت دیگران علاقه نشان دهید، آنها نیز به صحبت شما علاقه نشان خواهند داد.
- اینکه شما علاقه نشان دهید باعث تداوم گفتگو خواهد شد. زیرا، شما با گفتگو علاقه دارید در مورد فرد مقابل بدانید و با ابراز علاقه خود به روند گفتگو کمک کنید.
- چنانچه فقط به خود علاقه نشان دهید از نگاه طرف کسل کننده بوده و برای گفتگو با شما اشتیاقی ندارند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.