چند روش برای تصمیم گیری ، شما با چه روش هایی تصمیم گیری می کنید؟
چند روش برای تصمیم گیری می شناسید؟ آیا شده تا به حال به این فکر کنید که برای تصمیم گیری های جزئی و بزرگ زندگی خود از چه روش هایی استفاده می کنید؟
در این مقاله می خواهیم روش های مختلف تصمیم گیری را مرور کنیم. با تدبیر فردا همراه باشید 🙂
چند روش برای تصمیم گیری
برای تصمیم گیری روش های مختلفی را می توان نام برد، از جمله:
“انداختن تاس”، “راه حل کم زحمت”، “برشمردن جنبه های مفید یا مضر”، “تمرکز بر روی یک جنبه مفید”، “انتخاب نخستین گزینه مطلوب”، “نزدیک ترین انتخاب به رویا”، “بدبینی”
روش هایی هستند که معمولا توسط اشخاص برای تصمیم گیری های قطعی استفاده می شود و جالب این جا است که اکثر ما هنگام تصمیم گیری کردن توجهب به روش تصمیم گیری خود نداریم. در ادامه به معرفی تک تک این روش ها می پردازیم.
انداختن تاس
گاهی اوقات تصمیمات عمده تجاری، سیاسی و شخصی با انداختن تاسیا سکه انجام می گیرد و این شاید سریع ترین راه تصمیم گیری است. این نوع تصمیم گیری فقط در شرایطی خاص منطقی و صحیح است.
اگر جنبه های خوشایند یا نا خوشایند هر یک از گزینه ها کاملا یکسان است. بنابراین چرا باید وقت و انرژی خود را بیهوده تلف کنیم؟!
راه حل کم زحمت
مردم معمولا دوست ندارند از روش های خرد مندانه استفاده کنند و برای عملی کردن راه حل خود زیاد به زحممت بیفتند. به همین دلیل راه حلی را انتخاب م یکنند که کم ترین زحمت را داشته باشد.
این روش گرچه کم درد سر است ولی توصیه نمی شود چون ممکن است در آینده پشیمانی هایی به بار آورد و کم کم درد سر های غیر منتظره شروع شوند. پس سعی کنید از زحمت کشیدن نهراسید! از چند روش تصمیم گیری ذکر شده این روش شاید بسیار مفتضحانه نتیجه دهد …
بر شمردن جنبه های مفید یا مضر
در این روش تصمیم گیری، ابتدا باید همه راه حل های ممکن را یاد داشت کنید و سپس جنبه های خوب هر یک را بیان کنید. می توانید به صورت دل به خواهی جنبه های مضر هر راه حل را نیز یاد داشت کنید.
بعد از خاتمه این کار، احتمالا خودتان هم متوجه می شوید که نسبت به کدام یک از راه حل ها تعلق خاطر بیشتری دارید و با شور و احساس بیشتری راجع به آن می نگرید!
تمرکز بر روی یک جنبه مفید
گاهی اوقات برای انتخاب خود یک شرط می گذارید. مثلا می خواهید به خرید بروید و تصمیم می گیرید که ارزان ترین چیز را بخرید، یا فقط چیز هایی را بخرید که خیلی ماندگار هستند و زود فاسد نمی شوند.
این هم یک روش مفید است که کار تصمیم گیری را سریع تر می کند و به شما اطمینان می دهد که یک جنبه اساسی و مفید را در نظر گرفته اید.
اگر از بین چند روش برای تصمیم گیری بخواهید از این روش استفاده کنید باید به شما بگوییم که خوب نکته سنج هستید!
انتخاب نخستین گزینه مطلوب
برخی از افراد وقتی به نخستین موردی که خواسته های اساسی آن ها را بر آورده می کند بر خورد می کنند فورا آن را انتخاب می کنند. اگر چه ممکن است گزینه های دیگر جذاب تر باشند ولی آن ها اصلا اهمیت نمی دهند.
از بین چند روش برای تصمیم گیری ، این روش تصمیم گیری سبب می شود که فرد، بدون تلاش زیاد سریعا انتخاب کند.
خواسته های اساسی بعضی مردم فقط این است که از مصیبت و بدبختی اجتناب کنند و تا هنگامی که این خواسته آن ها برآورده شود به چیز دیگری اهمیت نمی دهند.
نزدیک ترین انتخاب به رویا
همه مزایایی را که از هر انتخاب ممکن است عایدتان شود یادداشت کنید. در موقع نوشتن واقعیات را فراموش کنید. بعد راه حلی را انتخاب کنید که بیش از بقیه به رویا های تان نزدیک باشد.
این روش از چند روش برای تصمیم گیری روشی است که اغلب مورد استفاده قرار می گیرد.
بعضی از افراد در هنگام انتخاب همسر از این روش استفاده می کنند، که البته ممکن است بسیار خطر ناک باشد! چون وقتی که فقط یه ایده آل ها و آرمان ها فکر کنیم و واقعیات را در نظر نگیریم، امکان دارد دچار درد سر شویم.
روش منطقی این است که با توجه به واقعیات، نزدیک ترین انتخاب به آرمان های خود را بر گزینید و بعد از آن رویا های خود را فراموش کنید.
بدبینی
وقتی که فهرست راه حل های ممکن برای مسئله یا مشکل خود را تهیه می کنید سعی کنید واقع بین باشید و همه جنبه های منفی هر انتخاب را مد نظر قرار دهید.
این یک روش قدرتمند و مطمئن است که باعث می شود دچار خیال بافی نشوید و واقعیات زندگی را در نظر داشته باشید. اما مراقب باشید که در این کار افراط نورزید و از آن فقط به عنوان یک روش استفاده کنید.
زیرا در غیر این صورت فکر شما را کاملا به زیر سلطه خود می گیرد و به آدمی بد بین تبدیل می شوید و دیگر هرگز نمی توانید تصمیم بگیرید و اقدام به عمل کنید.
اکنون با روش های مختلف تصمیم گیری آشنا شدید و دیگر می دانید که چند روش برای تصمیم گیری وجود دارد. البته ممکن است با کمی تحقیق بیشتر روش های دیگری نیز به ذهن شما خطور کند و وجود داشته باشند ولی روش های ذکر شده و توصیح داده شده از جمله متداول ترین روش ها هستند.
با دانستن این مطالب می توانید بهتر در مواقع بحرانی تصمیم گیری کنید و دیگر می دانید که تصمیمی که گرفته اید آیا تصمیمی از روی احساس تنبلی و شانس بوده است و یا تصمیی منطقی و درستی را اخذ کرده اید.
منابع مورد استفاده:
برگرفته از کتاب (andrew wright “how to improve your mind”l) با تلخیص و اضافه
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.