ایده ها و راه حل ها، چگونه ایده ها و راه حل های زیاد مطرح کنیم؟
ایده ها موجودات شگفت انگیزی هستند، ممکن است نا خود آگاه به ذهن انسان سرا زیر شوند و در نهایت منجر به راه حل مشکلی بزرگ یا ثبت اختراع و نوآوری منحصر به فرد و خارق العاده گردند.
ذهن انسان در طول شبانه روز با ایده ها و افکار مختلف به صورت مستمر بمباران می شود، بسیاری از این ایده ها بیش از حد مضحک و فانتزی به نظر می رسند و بعضی دیگر قابل تامل و البته بسیاری هم از این افکار به فراموشی سپرده می شوند.
ایده ها به نوبه خود می توانند منبع خوبی برای حل مشکلات و پشت سر گذاشتن چالش های کوچک و بزرگ باشند از این رو بسیار اهمیت دارد که به آن ها اهمیت دهیم.
در این مقاله مختصری در مورد ایده ها و راه حل ها صحبت می کنیم امیدواریم بتوانیم توجه شما را بیشتر به خلاقیت و ایده پردازی معطوف کنیم. با تدبیر فردا همراه باشید 🙂
ایده ها و راه حل ها، چگونه ایده ها و راه حل های زیاد مطرح کنیم؟
همه ما در مدرسه راجع به افکار و اندیشه های خوب شخصیت های معروف چیز هایی آموخته ایم. راجع به شاعران و نویسندگان بزرگ و دانشمندان معروف مطالب زیادی یاد گرفته ایم و به خوبی می دانیم چه کار ها کرده اند و چه چیز ها گفته اند.
برای گرفتن نمره مجبور بودیم حجم زیادی از اطلاعات مربوط به این شخصیت ها را حفظ کنیم. اما در مدرسه بسیار کم ما را تشویق می کردند که خودمان ایده ها و افکار خوب و تازه ای را مطرح کنیم و به هر حال البته در محیط مدرسه زمان محدود بود و بیشتر زمان صرف آموزش می شد.
به همین دلیل توانایی ما برای تجربه زندگی به روش تازه و جدید و قابلیت ما برای یافتن راه حل های نوین در قبال مسائل و مشکلات چندان رشد نکرده و محدود مانده است.
افکار و ایده های خوب افراد دیگر
افراد خلاق همیشه آماده اند که افکار و ایده های خود را تغییر دهند و به رقابت طلبی با افکار و اندیشه های دیگر مردمان و جوامع بپردازند. افراد خلاق معتقدند که زندگی منحصر به فرد و یگانه است و با ارائه راه حل ها و امکانات جدید غنی تر می شود و به اعتقاد من همه انسان ها این توانایی را دارند که زندگی را به این روش تجربه کنند.
ولی ما بعد از آن همه آموزش و تکرار و تجدید روش های مرسوم چگونه می توانیم هم چون افراد خلاق به همه چیز با نگاهی منتقدانه بنگریم؟
اما فقط چند دقیقه کافی است تا هر کس بتواند نشانه هایی از این توانایی را در خود ببیند. البته، برای تقویت این توانایی احتیاج به زمان دارید تا بتوانید آن را به روش عادی زندگی خود تبدیل کنید.
عجیب آشنا یا آشنای عجیب؟
هنگامی که در موقعیت غریب و نا آشنایی قرار می گیریم به دنبال شخص یا چیز آشنایی می گردیم. در این گونه مواقع سعی می کنیم مورد غریب و نا آشنا را برای خود آشنا سازیم و این کار مفید و قابل درکی است. اما این کار باعث می شود که نتوانیم استعداد ها و امکانات نهفته در موقعیت جدید و غریب را ببینیم.
به طریق مشابه، بایستی سعی کنیم موقعیت هایی را که برای مان بسیار آشنا هستند از زاویه های جدید بنگریم؛ یعنی هر چیز آشنا را به عنوان چیزی نا آشنا و غریب در نظر آوریم. اکثر مشکلات و مسائل در واقع جدید نیستند.
اما آیا ما می توانیم به شیوه ای تازه به آن ها بنگریم؟
در این جا چند آزمایش تجربی آورده ایم که به شما کمک می کند تا چیز های آشنا و ملموس در اطراف خود را به شیوه ای جدید و تازه تجربه کنید.
آزمایش ۱
در جایی بنشینید و راحت باشید. احساس خود را در آن لحظه بیان کنید و چیز هایی را که می دانید بگویید.
برای مثال: می توانم بشنوم که اتوموبیلی از خیابان رد می شود، سنگینی بدنم را در روی صندلی، هم چنین فشار دست هایم را بر روی میز حس می کنم، به سکوت و آرامشی که در اتاق وجود دارد، هم چنینفعالیت مغزم واقف هستم.
جالب است که آدم از حضور خودش در جایی با خبر باشد. ما به ندرت به خودمان و اطراف مان توجه می کنیم. افراد خلاق همیشه به مشاهده، تفکر و تعمق اهمیت می دهند.
پیکاسو در جایی گفته است:
“برای من، خلق هر اثر هنری ابتدا با تفکر و تعمق شروع می شود و به همین منظور به ساعت های طولانی مراقبه و آرامش احتیاج دارم. به پرندگان، گل ها، برگ ها و درختان اطراف نگاه می کنم و فکرم را آزاد می گذارم تا هم چون قایقی در میان دریای آرام، بر روی اشیا و محیط پیرامون حرکت کند.
بعد، دیر یا زود مجذوب چیزی می شوم و فکرم بر روی آن متمرکز می شود. سر انجام به تدریج در ذهنم شکل می گیرد … و مضمون تابلوی بعدی من را می سازد.”
آزمایش ۲
یک بار دیگر در جایی بنشینید و سعی کنید فکر خود را راحت بگذارید. به شیئی نگاه کنید. قبل از هر چیز می توانید به شکل آن توجه کنید، شکل کلی آن و شکل تک تک اجزای آن. بعد به رنگ آن توجه کنید، یا به نشانه هایی که بر روی آن است تمرکز کنید.
بگذارید چشم های تان بر روی شی خیره شود و فکر تان به اندیشه راجع به آن بپردازد … هیچ نیازی به عجله نیست.
ویلیام جیمز گفته است: “اگر ما آرزو داریم که همه توجه خود را بر روی شیئی متمرکز کنیم همواره باید در جست و جوی اطلاعات جدیدی راجع به آن باشیم.”
برای حل هر نوع مسئله یا مشکل، موضوع اساسی این است که از ماهیت و ویژگی های اشیا موجود در موقعیت، به خوبی آگاه شویم.
آزمایش ۳
با استفاده از قوه تخیل خود سعی کنید سقف اتاق را به عنوان کف اتاق و کف اتاق را به عنوان سقف در نظر بگیرید.
…
از این قبیل آزمایش های تجربی زیاد هستند که می توانند به شما کمک کنند می توانید با کمی جست و جو موارد بیشتری که ممکن است برای شما موثر تر نیز باشند پیدا کنید.
منابع مورد استفاده:
کتاب: How to improve your mind, A.Wright, 1987, Cambridge University
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.