چگونه درخت تصمیمگیری داشته باشید؟

تصمیمگیری برای انتخاب روشها و موارد خاص در زندگی روزمره از مهمترینهای هر فردی است که باید به آن توجه داشته باشد. همه ما در حین انتخاب تصمیمات خود تا حدودی چه کم یا زیاد استرس داریم. برای همین بهترین راه در انتخاب تصمیمگیری حفظ آرامش، تمرکز و در نظر گرفتن عواقب مختلف است تا بتوانید بهترین نتیجه را برای موفقیت در کسب و کار و زندگی خود داشته باشید. حال ما در این جا روشی را با عنوان درخت تصمیمگیری معرفی میکنیم تا بتوانید با استفاده از آن ابتدا مراحل تصمیم خود را بنویسید و بعد انجام دهید. بنابراین در ادامه با ما باشید تا بگوییم چگونه درخت تصمیمگیری داشته باشید؟
درخت تصمیمگیری چیست؟ مراحل ساخت درخت تصمیمگیری
درخت تصمیمگیری یک نمودار گرافیکی است که بیانگر فرایند تصمیمگیری یا سلسلهای از تصمیمات است. در واقع یک ابزار کمکی برای تصمیمگیری است که از نمودار درخت مانند یا گراف است و تصمیمات و پیامدهای احتمالی آن را نمایش میدهد. مشاغل مختلف از درخت تصمیمگیری جهت تعیین سیاست شرکت یا به عنوان ابزاری برای کارمندان خود استفاده میکنند. افراد میتوانند از درخت تصمیمگیری به عنوان کمک برای تبدیل تصمیمات دشوار به کوچک و منطقیتر استفاده کنند. بنابراین در ادامه شما خواهید توانست با شناسایی مشکل خود، اقدام به ایجاد درخت تصمیمگیری کنید تا یاد بگیرید در مواقع سخت برای رفع نیازها از نگرانیهای خود بکاهید و موفق شوید.

در اولین مرحله مشکل خود را برای تصمیمگیری شناسایی کنید
قبل از هر چیزی برای گرفتن تصمیم خوب باید بدانید که مشکل شما چیست؟ باید بدانید چرا میخواهید این کار را انجام دهید و این برای شما چه مزایا و معایبی دارد؟ هر چه را که به فکرتان میرسد یادداشت کنید و بدانید بهترین تصمیمات با توجه کافی و بررسی موارد به نتیجه خواهد رسید.
۱٫ تصمیمی اصلی که میخواهید بگیرید را مشخص کنید
قبل از شروع به ایجاد درخت تصمیمگیری باید موضوع اصلی درخت یا مشکلی که میخواهید حل شود را پیدا کنید.
- به عنوان مثال; ممکن است مشکل اصلی یا تصمیمی که قصد به گرفتنش دارید این باشد که مدل خودروی که میخواهید بخرید چه باشد.
- به منظور کاهش در سردرگمی و افزایش شفافیت موضوع، در هر زمان تنها روی یک موضوع تمرکز کنید.
۲٫ ایدههای خود را یادداشت کنید
طوفان فکری میتواند به شما در ایجاد ایدهها و راهحل هایی که دارید کمک کند. هر یک از متغیرهای مرتبط با تصمیمی که می خواهید را با درخت تصمیم یادداشت کنید. به صورتی، آنها را روی یک برگه جدا یا در حاشیه صفحه اصلی خود بنویسید.
- به عنوان مثال، اگر شما برای خرید ماشین اقدام به درخت تصمیمگیری میکنید. متغیرهای شما میتوانند “قیمت” ، “مدل” ، “میزان سوخت” ، “ظاهر” و “امکانات” باشند.
۳٫ متغیرهایی که ذکر کردهاید را در اولویت قرار دهید
دریابید که چه بخشهایی برای شما مهمتر هستند و آنها را یادداشت کنید (از مهمترین تا کم اهمیتترین). بسته به نوع تصمیمی که اتخاذ میکنید، میتوانید متغیرها را به ترتیب اهمیت، زمان یا هر دو به صورت دقیق در اولویت قرار دهید.
- چنانچه شما نیاز به وسیله نقلیه ساده برای نیاز روزانه دارید، احتمالا اولویتهای درخت تصمیم خود را به این ترتیب یادداشت میکنید. قیمت، مصرف سوخت، مدل، ظاهر و امکانات. این درحالی است که اگر قصد شما خرید خودرو برای هدیه به همسرتان باشد، ممکن است اولویتهای شما بر اساس ظاهر، مدل، امکانات، قیمت و مصرف سوخت باشد.
- یک راه برای درک این موضوع, ارائه تصویری گرافیکی از تصمیم بزرگتر درمقابل مولفههای مورد نیاز برای تصمیمگیری است. شما موضوع بزرگتر را در مرکز قرار خواهید داد و مولفههای این موضوع از مرکز حذف خواهند شد. بنابراین خرید اتومبیل مشکل بزرگتر است. در حالی که قیمت و مدل عواملی هستند که در تصمیم نهایی تاثیر می گذارند.

در دومین مرحله اقدام به ایجاد درخت تصمیم اساسی کنید
بعد از شناسایی مسئله خود برای گرفتن تصمیم بهتر است اقدام به طراحی درست تصمیم سادهای کنید و تمامی موارد را در آن به کار ببرید تا بتوانید با استفاده از آن با حفظ آرامش بهترینها را انتخاب کنید. در این مورد شما باید بدانید چه مواردی را در درخت تصمیم خود اضافه و داشته باشید.
۱٫ یک دایره بکشید
درخت تصمیم خود را با ترسیم یک دایره یا مربع و در صورت تمایل در گوشه کاغذ شروع کنید. حال بعد ترسیم مهمترین متغیرهای تصمیم خود را یادداشت کنید.
- برای مثال، در خرید خودرو ممکن است شما در لبه سمت چپ کاغذ خود دایرهای کشیده و داخل آن عبارت قیمت را بنویسید.
۲٫ شاخههای درخت خود را رسم کنید
حداقل ۲ تا ۴ شاخه ایجاد کنید که از اولین متغیرتان بیرون میآیند. برای هر شاخه گزینه یا گزینههای مختلف که متغیر در اختیارتان قرار میدهد یادداشت کنید.
- در مثال قبلی برای خودرو میتوانید از دایره قیمت سه شاخه داشته باشید که برای “زیر ۱۰،۰۰۰ دلار” ، “۱۰،۰۰۰ تا ۲۰،۰۰۰ دلار” و “بیش از ۲۰،۰۰۰ دلار” هستند.
۳٫ در آخر شاخههای ایجاد شده دایره یا مربع قرار دهید
دایره و مربعها، اولویتهای بعدی را در لیست متغیرهای شما نشان میدهند. شاخههای خارج شده از دایرهها را برای گزینههای بعدی رسم کنید. در بسیاری موارد، بر اساس پارامترهای انتخاب شده از اولین تصمیم، گزینههای خاص برای هر مربع در هر زیر مجموعه با بعدی متفاوت خواهد بود.
- در مثال قبلی، هر مربع به “مصرف سوخت” میرسد. گزینههای که از مصرف سوخت در آخر هر شاخه قیمت خارج میشوند دارای محدود مختلفی هستند. و ماشینها متفاوت بوده و میزان مصرف سوخت آنها متفاوت است.

۴٫ مربع و شاخهها را همچنان اضافه کنید
با اضافه کردن و گسترش درخت خود میتوانید شکل نهایی را درست کرده و به انتهای تصمیم خود برسید. این کاملا طبیعی است که هنگام ایجاد درخت تصمیم انواع موارد به ذهنتان خطور پیدا خواهد کرد. در بعضی موارد، آنها تنها به یک شاخه شما اعمال میشوند. در سایر موارد ممکن است تمامی شاخهها را تحت تاثیر قرار دهند.
در سومین مرحله اقدام به ایجاد یک درخت تصمیم نگرانی کنید
با ایجاد درخت نگرانی شما میتوانید هر چیزی را که برای آن نگران هستید و استرس ایجاد میکند در ذهن خود مشخص و برطرف کنید، تا بتوانید با ذهنی آرام بهترینها را اذان خود کنید و به موفقیت دست پیدا کنید. پس از این روش تصمیمگیری نیز استفاده کنید تا بتوانید به صورت کامل تصمیم خوبی بگیرید.
۱٫ درخت نگرانی را درک کنید
درخت نگرانی به شما کمک میکند تا تشخیص دهید چه مواردی باعث نگرانی شما میشود و نگرانیهای خود را به مشکلاتی تبدیل کنید تا به راحتی تصمیم خود را ایمن و از شر نگرانیها راحت شوید. نگرانیها در دو نوع ارزش ناراحت شدن ندارند. اولین مورد آنهایی است که به راحتی قابل حل هستند، و آنهایی که حل کردنشان از توانایی شما خارج است. پس، به همین دلیل نیازی نیست که نگران این موضوع باشید.
- یکی از نگرانیها را بررسی کنید اگر تنها به خاطر سخت بودن است، پس بهتر است از این نگرانی دست بردارید. اگر به خاطر خارج بودن از توانایی شما است، پس بهتر است با پرت کردن حواس خود از آن رها شوید.
- اگر نگرانی دوباره پیش آمد ، میتوانید به خود بگویید که برنامهای دارید. بنابراین نیازی به نگرانی نیست.
۲٫ مشخص کردن نگرانی
برای برطرف کردن مشکل خود، ابتدا باید بتوانید توضیحی برای آن داشته باشید که چرا نگران هستید.
- در پاسخ به این سؤال که “از چه چیزی نگران هستید؟” جوابی بنویسید. این پاسخ تبدیل به عنوان اصلی درخت تصمیمگیری شما خواهد شد.
- به عنوان مثال، مسئله اصلی شما میتواند این باشد که شما آزمون ریاضی خود را به خوبی جواب ندارید و نگران آن هستید.
۳٫ بررسی کنید که چه کاری میتوانید برای آن انجام دهید
اولین قدم برای از بین بردن نگرانی شما این است که بدانید چه کاری میتوانید برای حل آن انجام دهید.
- یک شاخه از عنوان اصلی درخت تصمیم خارج و در مقابلش بنویسید “آیا میتوانم کاری در این باره انجام دهم.”
- سپس دو شاخه از آن عنوان بیرون بیاورید، یکی بله و دیگری نه.
- اگر جواب خیر است، دور آن خط بکشید و نگرانی را با قاطعیت کنار بگذارید.
- اگر پاسخ بله است، در کاغذی جدا، لیستی از آنچه میتوانید انجام دهید یا چگونه میتوانید بفهمید چه کاری انجام دهید تهیه کنید.

۴٫ از خود بپرسید اکنون میتوانید چه کاری انجام دهید
بعضی اوقات ما میتوانیم بلافاصله مشکل را برطرف کنیم. در حالی که، ممکن است زمان بیشتری لازم باشد.
- شاخهای را از آخرین پاسخ خود (بله یا خیر) بیرون بیاورید و برایش بنویسید، “آیا اکنون میتوانید کاری انجام دهید؟”
- دوباره از شاخه قبلی، دو شاخه بله و خیر خارج کنید.
- اگر جواب خیر است دورش خط بکشید. سپس، راهحلهایی که برای مشکل دارید را بنویسید و برای آینده برنامهریزی کنید (روی یک برگه جداگانه). سپس تصمیم بگیرید که چه زمانی این طرح را اجرا کنید. در آخر نگرانی را رها و به مسئله دیگری بپردازید.
- اگر جواب بله است دورش خط بکشید. سپس، راههایی را بیان و برای انجامش برنامهریزی کنید. پس از آن نگرانی را رها و به مسئله دیگری بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.