راهکارهایی برای بالا بردن نفوذ کلام

مسلما ما زمانی که برای فرد و یا افرادی صحبت و سخنرانی میکنیم انتظار داریم افراد با اشتیاق کامل به آنها گوش دهند. اما، در بسیاری از مواقع ممکن است احساس کنیم که افراد به چیزی که میگوییم گوش نمیدهند. در این موارد در هر حالتی چه میان خانواده و یا محیط کار اگر به صحبتهایمان آنچنان که در نظر داریم گوش ندهند حس ناامیدی را خواهیم داشت. در این موارد باید به دنبال راهکارهایی برای بالا بردن نفوذ کلام بود تا بهتر و مختصرتر صحبتهایمان را به گوش آنها برسانیم و تاثیر بسزایی داشته باشد.
چگونه با گفتار خود تاثیر گذار باشیم؟
در ادامه ما راه کارهایی را در انواع روشها قرار دادهایم تا بتوانید با رعایت و استفاده از آنها در سخنرانی توجه مخاطبان را جلب کنید و به بهترین شکل ممکن با بیان راهبرد و ایدهها افراد را تحت تاثیر قرار دهید. در اولین قدم برای سخنرانی برای تمرین باید به صورت واضح و با اقتدار صحبت کنید و از زبان بدن مناسب برای مکمل استفاده کنید و در آخر بهتر است از جملات مناسب برای درک بهتر استفاده کنید.

۱٫ کاملا واضح صحبت کنید
صحبت کردن محکم و به نوعی جسورانه یعنی گفتن چیزی به روشی فعال و مستقیم است. این روش بسیار بهتر و موثرتر از صحبت به صورت مجهول است. اگر صحبت به صورت مجهول باشد کمتر باعث میشود کسی به شما گوش دهد. به عنوان مثال، اگر از کسی میخواهید کاری را برای شما انجام دهد، یک درخواست واضح و قاطع ممکن است نتایج بهتری را نسبت به درخواست منفعل داشته باشد.
- یک درخواست قاطع میتواند به سادگی باشد “امروز میتونی دنبال بچهها بری؟”
- یک نسخه کمی مجهول این چنین است “بعد از اتمام کار میتونی دنبال بچهها بری؟ البته اگه زیاد مشغول نیستی”
- از افزودن سوالات در پایان اظهارات مانند “اشکالی نداره؟” یا “آیا به این معنیه؟” خودداری کنید.
- برقراری ارتباط روشن و مستقیم میتواند به شما در انواع روابط و ارتباطات کمک کند.
۲٫ استفاده از عبارت اول شخص
یکی از نکات داشتن سخنرانی بهتر که کاملا مفید و موثر در نفوذ کلام بوده استفاده از عبارات اول شخص است. با عبارات اول شخص خواهید توانست احساسات خود را به کسی ابراز کنید. این در حالی است که بدون اینکه صریحا شخص دیگری را به کاری متهم کنید. این امر بیشتر بر احساس و تجربه شما تا شخص دیگر تمرکز دارد.
- به عنوان مثال؛ اگر همیشه به خرید شیر میپردازید، نظر خود را با عبارات اول شخص بیان کنید.
- بگویید: “وقتی شیرمان تمام میشود احساس درماندگی دارم، زیرا هر روز آن را میخرم.”
- از اظهارات متهم کننده مانند: “شما هرگز شیر نمیخرید!” خودداری کنید.
۳٫ مختصر و مستقیم باشید
زمانی حرفی مهم و جالب برای گفتن دارید اینکه توضیح کمتری در مورد آن بدهید موثرتر خواهد بود. اگر سعی کنید جزئییات زیادی را برایش بیان کنید تا خیلی طولانی صحبت کنید، این خطر وجود دارد که افراد علاقه و توجه خود را از دست دهند. سعی کنید قبل از شروع سخنرانی به روشهایی برای خلاصه کردن آنچه می خواهید بگویید فکر کنید.
- برای مختصر بودن، باید اعتماد به نفس خاصی نسبت به آنچه در موردش صحبت میکنید، داشته باشید.
- وقتی درک خوبی از مطلبتان داشته باشید، میتوانید توضیح مختصری را برایش بیان کنید.
- اگر سوالی میپرسید، مودبانه اما مختصر انجام دهید. به عنوان مثال؛ گفتن “لطفا پرونده را به من میدهید” مستقیم تر از آن “ببخشید، اگر خیلی مشغول کار نیستید، آن پرونده را به من میدهید؟”
- یک درخواست مستقیمتر قادر به نفوذ کلان بیشتری است، اما اگر شما بی ادب یا زیادی رک باشید ، ممکن است درخواست شما با مقاومت روبرو شود.

۴٫ اغراق نکنید
آیا زیادی اغراق میکنید؟ پس، اگر این چنین است زیاد تعجبآور نیست که مردم زیاد شما را جدی نگرفته و به خوبی گوش نمیدهند. استفاده مکرر و نامناسب از کلماتی مانند “هرگز” و “همیشه” نشان میدهد که شما تمایل به اغراق داشته باشید. اگر دوست شما گاهی اوقات برای دیدار با شما دیر میکند، نگویید “همیشه دیر میکنی ، این خیلی آزار دهنده است. ”
- سعی کنید به حقایق پایبند باشید. اگر دوست شما دو بار پشت سر هم دیر کرد ، بگویید که “مثلا دفعه قبل باز دیر کردی”
۵٫ مداوم تکرار کنید
بعضی اوقات باید برای بالا بردن نفوذ کلام خود پشت سر هم مداوم مورد مهمی که میخواهید را تکرار کنید تا فرد وادار شود گوش دهد. اگر با کسی صحبت میکنید که به راحتی حواسش پرت میشود، یا شنونده خوبی نیست، مداوم تکرار کردن و اصرار واقعا میتواند کمک کند. بارها و بارها تکرار کردن کلمات و جملهها میتواند عذابآور باشد، اما ارزش این را دارد که طرف حرفتان را بشنود.
- اگر قرار است با کسی ملاقات کنید چیزی که مهم است زمان و مکان ملاقات است، پس آن را تا جایی که ممکن است تکرار کنید تا فرد متوجه شود.
- مثلا؛ “قرارمون ساعت ۸ شب تو باشگاه”
- همچنین می توانید از تکنیکی به نام مه شکن استفاده کنید تا آنچه شخص گفته است را منعکس کنید و سپس نکته خود را تکرار کنید.
- به عنوان مثال؛ ممکن است بگویید “تو گفتی که ساعت ۷ جلسه داریم، اما برنامه تغییر کرده است، و خب به این ترتیب ساعت ۸ ملاقات می کنیم.”
۶٫ لحن و اندازه بلندی صدای خود را تنظیم کنید
مهم فقط چیزی که میگویید نیست و داشتن صدای عالی در سخنرانی و چگونه بیان کردن کلمات نیز مهم هستند. لحن و میزان بلندی صدای شما میتواند تاثیر زیادی در واکنش، پاسخگویی و گوش دادن افراد به شما داشته باشد. سعی کنید در یک مکالمه معمولی صحبت کنید، به صورتی که صدایتان را نه زیاد بلند و نه زیاد کم کنید. از لحنی مستحکم اما نه پرخاشگر استفاده کنید تا اعتماد به نفس و اطمینان بیشتری داشته باشید.
- به صورت زیر لب کلمات را به زبان نیاورید و عکسالعمل مخاطب خود را دریابید تا بتوانید قضاوتی برای واکنش آن داشته باشید.
- اگر مخاطبان به جلو خود را کشاندهاند، ممکن است به این دلیل باشد که شما خیلی آهسته صحبت میکنید و آنها در تلاش هستند تا صدایتان را بشنوند.

۷٫ تماس چشمی داشته باشید
حتما در حین سخنرانی تماس چشمی خود را برقرار کنید و آن را از یاد نبرید. استفاده از زبان بدن برای برقراری ارتباط و بالا بردن نفوذ کلام از مهمترینها است که تماس چشمی نیز از این دسته میباشد. زمانی که فردی با شما صحبت میکند تنها با نگاه کردن به او نشان خواهید داد که به حرفهای وی توجه کرده و علاقه دارید. تحقیقات نشان میدهد که وقتی کسی به تماس چشمی پاسخ میدهد، نشانگر پذیرش یک دعوت نامه است. افرادی که از تماس چشمی استفاده میکنند، عموما باورپذیرتر و جدیتر تلقی میشوند.
- سعی کنید ارتباط چشم را با شخصی که در حال صحبت با او هستید حفظ کنید، اما حتما این کار را به روش غیر تهاجمی انجام دهید و به او خیره نشوید.
- سعی کنید حدود ۵۰ درصد از زمان صحبت کردن و ۷۰ درصد از زمان گوش دادن، تماس چشمی را حفظ کنید.
- پس از برقراری تماس چشمی، آن را برای حدود پنج ثانیه نگه دارید.
- زمانی قصد دارید به جهتی دیگر نگاه بیاندازید به آرامی انجام دهید و ناگهان به جهتی دیگر نگاه نکنید.
- سعی کنید قبل از شروع صحبت با شخصی ، ارتباط چشمی برقرار کنید تا یک برداشت اولیه قوی داشته باشید.
۸٫ مخاطبان خود را ارزیابی کنید
اگر می خواهید یک ارتباط موثر داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که مردم به آنچه شما میگویید گوش دهند بسیار مهم است که بدانید با چه کسی صحبت میکنید. اگر میخواهید افراد را به موضوع کاملا بیگانه تشویق کنید بدانید کاری بسیار دشوار است. پس، سوالات زیر را درباره مخاطبان خود بپرسید:
- آنها کی هستند و چه کاری انجام میدهند؟
- مخاطب از گوش دادن به شما چه سودی میبرد؟
- آنها از قبل درباره این موضوع چه میدانند؟
- چه ارتباطی بین شما و مخاطب وجود دارد؟
- مخاطبان شما به چه چیزی علاقه دارند؟
- آنچه شما میگویید چه تاثیری روی مخاطب خواهد گذاشت؟
- پرسیدن سوالات ساده به مخاطب به شما کمک میکند تا به این سوالات پاسخ دهید.
- به عنوان مثال؛ اگر شما در مورد گزارشی جدید صحبت میکنید، میتوانید بپرسید “چند نفر از شما گزارش جدید را خواندید؟”
۹٫ با مخاطب چه موارد مشترکی دارید
اگر میخواهید افراد به شما گوش دهند و ایدههایتان را به صورت جدی بدانند به دنبال یافتن برخی وجههای مشترک با مخاطبان خود باشید. اگر بتوانید صحبتهایتان را به شکلی فراگیرتر تنظیم کنید و مستقیما با دغدغههای آنها ارتباط برقرار کنید. مخاطبان شما بیشتر پذیرای حرفهایتان خواهند بود.
- به عنوان مثال؛ اگر به توضیح مشکل به وجود آمده خود پرداختید، میتوانید با مرتبط کردن آن با اتفاقی که برای شخصی که در حال صحبت با آن هستید ادامه دهید.
- شما میتوانید روابط قابل اعتمادی را با افراد هم فکر، تجربیات و چشمانداز مشابه داشته باشید.

۱۰٫ سیگنال های غیر کلامی را شناسایی کنید
سعی کنید توجه خود را به علائم غیر کلامی افرادی که با آنها در حال صحبت هستید بدهید. اگر متوجه شدید مخاطب دارای حرکاتی است که نشان میدهید به صحبتهایتان علاقه ندارد و به خوبی گوش نمیدهد خواهید توانست سریعا نکته خود را بیان کنید، یا مستقیم با فرد بی علاقه ارتباط داشته باشید. به طور خاص به علائم زیر توجه کنید:
- دست به سینه : نشان دهنده اینکه فرد احساس انزوا یا دفاعی کند.
- عدم تماس چشمی: این میتواند نشانگر این باشد که گوش نمیدهد یا علاقهای به موضوع ندارد. همچنین ممکن است نشانه خجالت یا ناراحتی باشد.
- روی گرداندن: اگر کسی پشت خود را برگرداند، یا عقب نشینی داشت، ممکن است به معنای این باشد که علاقه خود را از دست داده و به دنبال دور شدن از این سخنرانی است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.