راههای غلبه بر ترس در سخنرانی

ترس از سخنرانی امروزه برای افراد چیزی بیشتر از زمین لرزه، سیل، طوفان، کولاک، تنهایی، مرگ، سرقت، آتشفشان، پیری و …. وحشتناک است. این ترس چیزی است که در تمامی مناطق دنیا وجود دارد و برای هر انسانی ممکن است اتفاق میافتد. همین ترس میتواند برای افراد بسیار مضر باشد و آنها را از رسیدن به چیزی که میخواهند در اختیار مردم بگذارند تا به موفقیتهای خود نیز دست یابند دور کند. راههای غلبه بر ترس در سخنرانی نیز همانند موارد دیگر بسیار است و هر کسی با تمرین و انجام دادن خواهد توانست به بهترین نحو ممکن صحبتهای خود را در اختیار عموم بگذارد. پس، در ادامه برای خواندن برخی از این راهها با آکادمی کاریزما همراه باشید.
در حین صحبت کردن شجاع باشیم
برای ترس از سخنرانی و غلبه بر آن پژوهشهایی در دانشگاه چاپمن آمریکا انجام شده است. با توجه به این تحقیقات حدود ۲۸٫۴ درصد افراد بزرگسال از سخنرانی در مقابل عموم وحشت دارند. این در حالی است که، ترس از آتشفشان و بلاهای طبیعی تنها ۱۹٫۷ درصد و دیگر موارد خرافاتی چون جن، روح و … حدود ۸٫۴ درصد است. این افراد تا حدی حق دارند چون سخنرانی نیز به نوبه خود کمی ترس دارد. ولی، بهتر است بدانید اگر این ترس زیاد و به وحشت تبدیل شود شما را از رسیدن به موفقیت در کسب و کار و زندگی دور کرده و کلید موفقیت را از شما خواهد گرفت. یکی از ویژگیهای مهم افراد کاریزماتیک، مدیران و …. سخنرانی است تا بتوانند با استفاده از آن موارد و ایدههایی را که در ذهن دارند به بهترین شکل ممکن به افراد برسانند. علاوه بر این افراد، سخنرانی برای هر کسی در هر سنی حتی در سخنرانیهای فامیلی و خانوادگی امری مهم است. پس اگر شما هم ترس دارید با ما در ادامه همراه باشید.

۱٫ از صمیم قلبتان صحبت کنید
زمانی که سخنرانی میکنید زیاد به دنبال کلمات گنده نباشید که به نوعی حتی تلفشان سخت باشد. بهترین کار این است از تجربههایی که دارید صحبت کنید. گری اشمیت رئیس سابق سازمان غیرانتفاعی و بینالمللی تست مسترز در مشاورههای خود به افراد برای سخنرانی میگوید: ” گفتن داستانهای واقعی و شخصی بهترین راه برای انتقال اطلاعات و الهام بخشیدن به دیگران است. همچنین زمانی در مورد داستانهای خود صحبت میکنید بدون هیچ کم و کاستی به یاد خواهید آورد.” شما نباید در سخنرانی کلمات پبچیده را تا حد ممکن استفاده کنید و توجه مخاطبان را به جای دیگر پرت کنید. داستانها و تجربیات شخصی خود را وارد کنید تا یک مورد اقناعی بسازید که چرا در مورد آنچه انجام می دهید پرشور هستید. آلیسون شاپیرا ، بنیانگذار و مدیر عامل شرکت سخنرانی جهانی میگوید: اشتیاق شما بهترین ابزار فروش است.
۲٫ خود را به عنوان برنده تصور کنید
هر گاه میخواهید سخنرانی خود را انجام دهید جهت داشتن سخنرانی بهتر ابتدا فکر کنید و صحبتهایی که در ذهن دارید را بالا و پایین کنید. از مهمترین عوامل موفقیت در سخنرانی این است که فکر خود را از لرزیدن دست، هول شدن و هر گونه اضطرابی خالی کنید. انرژیهای منفی را از خود دور کنید و تنها به افکار مثبت اجازه ورود را بدهید. خود را برنده تصور کنید و بگویید که با موفقیت این کار را انجام خواهید داد. این را در نظر داشته باشید و فراموش نکنید که با مخاطبان تا حد ممکن ارتباط برقرار کنید. اگر تنها از یکی انرژی مثبت کسب کنید کار تمام است و ترس خود را کاملا از بین خواهید برد.
۳٫ نفس عمیق فراموش نشود
هر چه شما با کاهش استرس و تنش همراه باشید اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت و همین باعث رسیدن به سخنرانی موفقیتآمیز خواهد شد. برای این کار نفس عمیق بکشید. شاپیرا، مدرس دانشگاه هاروارد، خواننده اپرا و سخنران TEDx میگوید: “نفس کشیدن عمیق قبل و حین ارائه سخنرانی باعث آرامش و کنترل اعصاب شما شده و صدای قدرتمندی را به شما میدهد.” شما اگر صدای قدرتمندی داشته باشید اعتماد به نفس بیشتری را کسب خواهید کرد و به موفقیت خود اطمینان پیدا میکنید. روچل رایس، سخنران معتبر بین المللی Toastmasters، توصیه میکند که قبل از صحبت کردن در جلوی جمع پاهای خود را کمی باز کرده و با بالا بردن دستهای خود پنج نفس عمیق از طریق بینی و بیرون دهان بکشید. او میگوید، همچنین بلند کردن بازوی راست خود و کشش در سمت راست و برعکس، مفید است. رایس میگوید: “بازوهای خود را پایین بیاورید، پاهای خود را بهم نزدیک کرده و احساس نفس و گردش خون را در بدن خود احساس کنید.”

۴٫ فقط محتوا مهم نیست
شاپیرا می گوید: ” هر چه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و انرژی خود را تا حد ممکن بالا ببرید. سخنرانی شما پر شور و اشتیاق خواهد شد و افراد زیادی جذب شما میشوند. اما، اگر این چنین نباشد محتوای شما هر چقدر هم پر از اطلاعات و غنی باشد، باز افراد همراهیتان نخواهند کرد.” به هر طریقی که امکان دارد مخاطبان را درگیر بحث خود کنید. اگر نتوانید سخنرانی خود را برای جذب جالب کنید سخنرانی شما تنها همانند لالایی برای افراد خواهد بود و آنها به نوعی خوابشان خواهد برد.
۵٫ با لباس راحتی تمرین نکنید
سیمز وایت مربی اجرایی، نویسنده و سخنران میگوید: “برای اینکه سخنرانی جلب و جذابی برای جذب افراد به خود داشته باشید باید از قبل تمرینهای را داشته و فضای سخنرانی را برای خود شبیه سازی کنید. یعنی همان لباسی را که قرار است برای سخنرانی بپوشید را بر تن کنید و از چند نفر دوستان خود بخواهید تا به عنوان مخاطب به صحبتهای شما گوش دهند.” قبل سخنرانی تمرین خوبی داشته باشید و آماده هر گونه واکنش و پرسشی احتمالی در سخنرانی باشید و حالت بدن خود را نیز برنامهریزی و در نظر بگیرید. در حین تمرین تغییرات عصبی در بدن رخ خواهد داد و کلمات و ایدههای شما را از قشر مغزی به مخچه که بخش عملیاتی و اجرایی است منتقل میکند. یعنی همانند این میباشد که مسئله ریاضی را ذهنی حل کنید و با مکتوب کردن ایدهها آنها را را روی کاغذ بیاورید. معلوم است که اگر ایدهها را روی کاغذ بنویسید مشکلات بهتر دیده و برطرف خواهد شد و جواب بهتری خواهید داشت.
۶٫ سخنرانی مهارت است، نه یک استعداد
اصلا به این فکر نکنید که “من برای تبدیل شدن به سخنرانی ماهر باید با این ویژگی زاده میشدم و یا نه فلانی از من در سخنرانی سرتر است و من نمیتوانم مثل او شوم و از این قبیل جملات….” سخنرانی مهارتی است قابل یادگیری (و حیاتی) برای ارتقا مشاغل به سرمایه گذاران و یا مشتریان و شرکای شماست. زمان تمرین را کنار بگذارید و از همکاران و دوستان خود بازخورد را دریافت کنید. شما با تمرین کردن به راحتی موفق خواهید شد در سخنرانی توجه مخاطبان را جلب کنید و به خوبی ایده و راهکارهای خود را بیان کنید.
آلیسون شاپیرا میگوید: “اگر رئیس یک تجارت هستید، شما کسی هستید که باید روی صحنه بروید. شما نمیتوانید مردم را به صحبتهای عمومی برون سپاری کنید. به عنوان یک کارآفرین، این وظیفه شماست که چهره تجارت خود باشید.”

۷٫ توجه به شروع و پایان سخنرانی
شروع سخنرانی لحن و جذابیت سخنرانی را تعیین می کند و هر چه قدر بتوانید جملات، آهنگ صدا و طرز صحبت خود را بهتر کنید سخنرانی بهتری خواهید داشت. شاپیرا میگوید: “از ویژگی سخنرانان بزرگ این بوده که از هشت کلمه برای جلب توجه افراد و سرمایهگذران استفاده میکنند و به همین دلیل از کلمات حاشیهای چون بنابراین، بله و … تا حد ممکن پرهیز میکنند.”شما باید کاری کنید که افراد توجه خود را از مکان و افراد دیگر بگیرند و به سمت شما توجه داشته و حرکت کنند.
شاپیرا می گوید: “مهمترین قسمتهای سخنرانی ، شروع و پایان است. در آخر باید کاری کنید که هر چه گفتید را مخاطب در ذهن خود ماندگار کند. میتوانید برای اینکار در آخر درخواستهای عملی را برای درگیری مخاطب داشته باشید. پس، به جای اینکه انتظار داشته باشیم این جملات در لحظه به صورت خودجوش اتفاق بیفتد. از قبل بنویسید و آنها را تمرین کنید. ”
۸٫ از بداهه خودداری کنید
تمرین، تمرین، تمرین باعث موفقیت انسانهای بزرگ شده است. از بداهه گویی خود اری کنید. شاید شما فرق داشته و در بداهه گویی بسیار استاد باشید. ولی باز بهتر است یک درصد هم ریسک نکنید. اگر بدون برنامهریزی سخنرانی خود را انجام دهید مطمئنا اتفاقاتی را خواهید داشت که اصلا انتظار آنها را نداشتید تا مدیریتشان کنید. بهترین کار تمرین است تا بتوانید برنامهریزی خوبی برای نقاط ضعف داشته باشید. در این باره مارک تواین میگوید: ” معمولا بیشتر از سه هفته تا سخنرانی بداهه آماده شود” بله با توجه به اینکه سخنرانی به تمرین زیادی نیاز دارد بداههگویی ترس از آن را زیاد هم میکند.
۹٫ خودتان باشید و اوقات خوبی داشته باشید
اگر میدانید که با انجام روشهای مختلف باز از سخنرانی ترس دارید و هر گونه راهحلی شما را جذاب نمیکند، بهتر است سری به سخنرانان بزرگ بیندازید و به آنها نگاه کنید تا جملات و گفته هایشان را بررسی کنید. حتی از برقراری ارتباط با زبان بدن آنها نیز استفاده کنید. این نکته مهم را بدانید که در مشاهده سخنرانان بزرگ هر چه را یاد گرفتید از شخصیت خود عبور دهید تا به سبک شخصی خود برسید، چون چیزی راحتتر از این نیست که خود باشید. در این باره مراد (Murad) می گوید: سخنرانی بازیگری نیست، مردم معمولا احساس شخصیت را حس میکنند و این آشکار است که گوینده در حال تلاش برای این است که همانند شخص دیگری رفتار میکند. بهتر است ادای دیگران را همانگونه و کاملا در نیاورید تا مثل یک بلندگو باشید. در مورد سبکهای دیگر بلندگوها هیچ ضرری ندارند، اما یک بلندگو باید سبکی را متمایز از شخصیت خود ایجاد کند، هرگز از سبکها تقلید نکنید. ”
خودتان باشید و اوقات خوبی داشته باشید. اشتیاق و یا کسل بودن مسری است. اشمیت میگوید: “اگر نسبت به موضوع خود اشتیاق داشته باشید و از ارائه خود راضی بود و هیجان زده شوید مخاطبان نیز آنگونه خواهد بود.”

۱۰٫ متن سخنرانی را برای مخاطب تنظیم کنید
حتی اگر پیش از این سخنرانی کردهاید، باز حتما ترفندهایی را برای جذب مخاطب خاص ایجاد کنید. لین را بدانید که هر واکنش و انتظاری برای هر مخاطبی متفاوت است. اصلا به این فکمر نباشید مه همیشه مسلط بر هر چیزی هستید . ولی، این را بدانید چنین بار سخترانی کردهاید و این بار هم مطمئنا با برنامه موفق هستید.
محمد مراد (Mohammed Murad) : “بدون استثنا، مخاطب، محل برگزاری و مکان هر بار متفاوت هستند. ما هرگز نمیتوانیم بیش از حد آماده شویم. “
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.