سخنرانان بزرگ چه ویژگیهایی دارند؟

شما با ارائه سخنرانی در معرض نمایش عمومی قرار خواهید گرفت. مخاطب نه تنها به ایدههای شما گوش میدهد، بلکه به نحوه استفاده از صدا و بدن شما نیز توجه میکند. برای تاثیرگذاری بیشتر شما به چیزی بیش از یک نمایش نوشته شده نیاز دارید. همچنین نیاز دارید که آن را به روشی پر جنب و جوش ، انعطاف پذیر و جالب ارائه دهید تا آنچه را که میخواهید به مخاطب برسانید.
مواردی برای داشتن سخنرانی جذاب و دیدنی
اگه تا به حال برای یک بار هم که شده تجربه کرده باشید سخنرانی در داخل جمع واقعا میتواند وحشتناک باشد. ولی اگر موفقیت در کسب و کار زندگی شما به آن بستگی داشته باشد، پس باید به این حال فکری را داشته باشید. سخنرانی در داخل جمع یعنی نظرات خود را در جمع میان زیادی افراد بگذارید. به صورت کلی یعنی در مقابل جمع به صورت صریح و مشخص عقاید و نقطه نظرها را بیان کردن میباشد. در این میان افراد و سخنرانان بزرگی نیز وجود دارند که میدانند چگونه شروع و یا به پایان برسانند و توجه مخاطبان را به سمت خود برای رساندن پیام جلب کنند. پس در ادامه همراه ما باشید تا ویژگیهایی را که از نظر علمی اثبات شده است و از ویژگیهای سخنرانان بزرگ است بررسی کنیم تا بتوانید آنها را در خود برای سخنرانی الهام بخش و تاثیر گذار تقویت کنید.

۱٫ اعتماد به نفس
با توجه به تحقیقات دانشگاه والور هامپتون سخنرانانی که دارای اعتماد به نفس بالا هستند در مقابل با دیگر افراد در چشم مخاطب باهوش، شایسته، قابل باور و دوست داشتنی تر هستند. اینکه شما دارای اعتماد به نفس خوبی باشید در سخنرانی همانند یک کلید موفقیت عمل خواهد کرد. زیرا، اینکه در جمع سخنرانی کنید خود دارای اضطراب و استرس میباشد. پس اضطراب باعث میشود شما کمی عصبی شوید و این عجیب و غیر عادی خواهد بود. در این باره مارک توین سخنرانان را به دو دسته سخنرانان مضطرب و سخنرانان دروغگو تقسیم میکند.
هیجان: چنانچه در مواقع سخنرانی دارای هیجان زیادی هستید، این هیجان خود را در حین ارائه موضوع نشان میدهد و این باعث میشود اضطراب از بین برود و با کاهش استرس و تنش مواجه خواهید شد. با توجه به تحقیقات کسی که سخنرانی را انجام میدهد اگر به جای “اضطراب دارم” بگوید “هیجان زده هستم” در حین سخنرانی دارای آرامش بیشتری خواهند بود.
صداقت: بهتر است در حین سخنرانی از کلمات قلمبه سلمبه و به نوعی بزرگتر از دهانتان استفاده نکنید و خودتان باشید. اگر میخواهید سخنرانی داشته باشید حتما باید تمرین را در برنامه روزانه خود داشته باشید. ولی سعی کنید چیزی را حفظ نکنید. چون با حفظ کردن مطالب احتمال فراموش کردن قسمتی از آن بسیار بالا خواهد بود و همین باعث میشود اشتباه داشته باشید و روند سخنرانی را به هم بریزید. پس برای اینکه در سخنرانی از تسلط کافی برخوردار باشید، بهتر است از اضطراب خود بکاهید در روی صحنه خودتان باشید.
۲٫ شور و اشتیاق
افرادی که سخنرانان بزرگی هستند در صورت ارتباط با مخاطب از طریق سخنرانی دارای شور و اشتیاق بالایی هستند. برای اینکه با سخنرانی بر دیگران تاثیر گذار باشید باید با علاقه و اشتیاقتان کار را انجام دهید. چون در غیر این صورت سخنرانی بی معنی و بی روح خواهد بود. اینکه شما بخواهید احساسات خود را با شور و شوق نشان دهید لازم به بالا بردن صدا نخواهد داشت و یا اینکه دستهای خود را در بالا و پایین بیاندازید. اصلا نیازی نیست که حرکات اغراق آمیز داشته باشید. فقط تنها کاری که باید انجام دهید این بوده که بر احساس خود مسلط باشید، خودتان باشید و تمرکز خود را بر برقراری ارتباط با مخاطب داشته باشید. موسسه گالوپ مطالعاتی انجام داده است که میگوید، کمبود شور و شوق در محیط کاری ایالت متحده آمریکا نشان میدهد؛
- نزدیک به ۵۵ درصد جمعیت نیروی کار با محیط کاری خود مشارکت لازم را ندارند.
- نزدیک به ۱۶ درصد جمعیت نیروی کار با محیط کار خود به صورت غریبه هستند.
چنانچه با محیط کاری خود در هماهنگی نباشید پس شور و اشتیاق در مورد موضوع سخنرانی هم راهی به پیش نخواهد برد. این باعث میشود سخنرانی موفق نباشد. در برخی از مواقع موضوعی شما را چنان به هیچان نمیآورد. ولی باید برای اینکه نشان دهید نسبت به آن شور و شوق دارید باید موضوع را کند و کاو کرده و علاقه هایتان رادر آن استخراج کنید.

۳٫ خودتان باشید
لازم نیست وقتی در پشت تریبون هستید به فردی دیگر تبدیل شوید. بهترین کار این است که خودتان باشید. اگر سعی کنید از خود فاصله داشته باشید، هر چه برای سخنرانی تمرین مرده باشید و به حرفهای خود اعتقاد داشته باشید باز مهم نخواهد بود. این باعث میشود مخاطب حرفهای شما را غیر صمیمانه ببیند. برای این مورد میتوان نامزدهای انتخابات سیاسی را در نظر داشته باشید. اگر این افراد خودشان نباشد احتمال پیروزی و موفقیت کمی خواهند داشت. اگر خودتان باشید به نوعی باعث میشود عرصه سخنرانی را در دست داشته باشید.
حالت طبیعی صدا را حفظ کنید: هیچ وقت در حین سخنرانی صدای خود را عوض نکنید. صدای قلابی شما باعث میشود برخلاف قشنگ بودن ارتباطتان را با مخاطب مختل کند. نباید سعی کنید صدای خود را همانند مجری رادیو کنید. با همان آهنگ معمولی که روزانه صحبت میکنید حرف بزنید. اگر دیدید در حین صحبت کردن به مکث نیاز دارید آن را انجام دهید. شما که ربات نیستید.
۴٫ توجه کردن به تن صدا
اگر میخواهید یکی از ویژگیهای رهبری کاریزماتیک را داشته و به نوعی سخنرانی جذابی را انجام دهید از لحنی رسمی که به نوعی نشان میدهد شما تمرین زیادی داشتید پرهیز کنید. توجه داشته باشید، منظور ما این نیست که به سرعت، انعکاس کلام و صدای خود بی تفاوت باشید. اگر دارای آهنگ صدای نامناسبی باشید پیام رسانی سخنرانیتان را مخدوش میکند. روی تن صدا و نوسان آن کار کنید. برای اینکار صدای خود را ضبط و به آن گوش دهید تا هر اشکالی را که دارید شناسایی کنید. صحبت کردن با صدای طبیعی خود تاثیر گذارتر است.

۵٫ سخنرانی کردن به صورت مختصر و مفید
برای مثال شما حدود نیم ساعت وقت برای سخنرانی دارید. پس، نباید تمامی آن را برای انتقال نظرات و اطلاعات خود استفاده کنید. زمانی را برای پرسش و پاسخ با مخاطبان در نظر داشته باشید و یا اجازه دهید حضار از شما زودتر مرخص شوند. شما به این دلیل سخنرانی میکنید که پیامهای مورد نظر خود را به مخاطبان برسانید. پس، لازم نیست همیشه تمام زمان را حرف بزنید. سعی کنید به صورت مختصر ولی مفید حرف بزنید و پیام خود را به بهترین شکل انتقال دهید. در زمانی که باقی میماند به باز خورد مخاطبان بپردازید.
در سال ۲۰۰۹ تحقیقاتی توسط دیوید کرنیش و دایان داکت انجام شد که نشان میدهد بزرگسالان تنها تا ۲۰ دقیقه توجه خود را به چیزی معطوف میکنند و پاسخ دهی آنها به محرکها در حدود چند ثانیه است. یعنی شما در حضور جمعی با سخنرانی تنها به مقدار ۸ ثانیه برای جلب توجه وقت دارید. اگر سخنرانی شما از ۲۰ دقیقه بیشتر باشد باید وقفهای داشته و آن را به قسمتهای ۲۰ دقیقهای تقسیم کنید.
۶٫ برقراری ارتباط با مخاطب
سخنرانی یعنی همان مکالمه و صحبت کردنی که با فردی انجام میدهید. یعنی شما به شکلی باید پیام خود را انتقال دهید و فرقی بین ۱ یا ۱۰۰۰۰ نفر وجود ندارد. اما مشکلی وجود دار؟ باید در زمان کمی به بهترین شکل این کار را انجام دهید. طبیعی است که این سخنرانی در میان شلوغی سخت است. در حین سخنرانی همیشه افرادی هستند که مشغول تلفن همراه خود، بازی کردن و… هستند. همچنین، افرادی یادداشت برداری کرده و به حرفهایتان گوش میدهند. یعنی هر چیزی ممکن است و این شمایید که باید به عنوان سخنران توجه همه را به سمت خود جلب کنید. در این مواقع شما هرگز نمیتوانید بگویید فلانی مثلا گوشی خود را خاموش کنید. شما اولا میتوانید برای قدرت بیشتر از زبان بدن استفاده کنید و دوما از مواردی چون داستان گویی، توجه به مخاطب هدف، تشخصی انرژی و جو در سخنرانی و… استفاده کنید.

۷٫ تکرار و باز گویی
اگر شما بتوانید تکرار و بازگویی را در سخنرانی خود برای موارد مهم پیام در سخنرانی بگنجانید باعث میشود پذیرش آن به صورت بهتر از طرف مخاطب صورت گیرد و برای مخاطب شفافسازی شود و بهتر آن را دریابد. برای اینکار باید نکات اصلی و مهم را برای جلب توجه تعیین کنید. این نکات اصلی را مدام تکرار کنید.
۸٫ تمرین
ممکن است دیده و یا شنیده باشید که برخی از افراد برای داشتن سخنرانی ساده و طبیعی اصلا تمرین ندارند. آنها مثلا با این کار میخواهد در جلوی حضار خود واقعیشان باشند. این اشتباه است. هر چه تمرین بیشتر باشد آمادهتر خواهید بود و در واقع از تکنیکهای فن بیان برای صدای عالی در سخنرانی است و میتوانید در مقابل مخاطبان راحتتر و معمولیتر به نظر برسید. ولی این را هم قبول داریم مه تمرین مردن اصول و قواعد هود را دارد. بهتر است در حین تمرین فضای سخنرانی برای خود بازسازی و سعی کنید در مقابل تعدادی از افراد این کار را انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.