در سخنرانی توجه مخاطبان را جلب کنیم

این طبیعی است که همه ما در نقطهای از زندگی مجبور به سخنرانی خواهیم بود. منظور این نیست که در سالنی بزرگ پشت تریبون برای هزاران مخاطب صحبت کنید. سخنرانی حتی میتواند زمانی رخ دهد که شما قصد دارید در جلسه کاری پیشنهاد یا پروپوزالی را مطرح کنید. حتی شما خواهید توانست در مقابل جمعی از پایان نامه خود دفاع کند. فرقی ندارد، چیزی که در اینجا مهم است این بوده که سخنرانی شما دارای ارائه پر انرژی و دلنشینی است که بر فرد شنوده تاثیر بگذارد.
توجه مخاطبان را در سخنرانی به خود جلب کنیم
چه کاری انجام دهیم تا توجه مخاطب در کل ارائه سخنرانی به ما باشد؟ همیشه افرادی هستند که به نظر میرسد به حرفهای ما گوش نمیدهند و علاقهای ندارند. کلا دو نوع توجه وجود دارد. توجه در حالتی که سر در پایین است و توجه در حالتی که سر در بالا است. توجه سر بالا زمانی اتفاق میافتد که شنوده جهت توجه باید خیلی تلاش کند. توجه سر پایین زمانی است که شنوده به نوعی میخکوب حرفهای سخنران شده و چارهای را جز گوش دادن و توجه کردن ندارد. بنابراین، در ادامه آکادمی کاریزما مواردی را آماده کرده است تا بتوانید با رعایت کردن توجه مخاطبان را به خود جلب کنید.

۱٫ کوبنده شروع کنید
طوری جمله اول را آماده کنید که بتوانید در همان اول شنونده را میخکوب کنید. کسانی که شنونده هستند دوست دارند سخنرانان با اولین جمله توجه آنها را به سمت خود بکشاند. مثلا؛
- ما امروز در مکان نبرد هستیم، همان جای که ۴۰ سال پیش شاهد بدترین روزهای جنگ بود. (رونالد ریگان، رئیسجمهور سابق ایالات متحده.)
- امروز به عنوان نماینده خانواده سوگوار در مقابل کشوری ماتم زده و دنیایی متحیر ایستادهام. (کنت اسپنسر، برادر لیدی دیانا)
این جملات آغازین و بسیاری دیگر همگی باعث میشوند ما به سمت جلو خم شویم. به نوعی باعث میشد گوش خود را تیز کنیم و سوال کنیم که سخنران ما را به کجا میبرد. این افراد بسیار سریع به اصل مطلب پرداخته و با ایجاد تعلیق، اشتیاق و حس کنجکاوی ما را برانگیختند. این جملات همگی توجه سر پایین را به خود جلب میکند.
۲٫ مخاطب قرار دادن شنوندهها
بعد اینکه توانستید با جملهای کوبنده شروعی عالی را برای جلب توجه شنوندگان داشته باشید، جهت اینکه بتوانید با سخنرانی بر دیگران تاثیر بگذارید بهتر است آنها را مخاطب قرار دهید. در مورد انگیزه، اهداف و نگرانی آنها صحبت کنید. یکی از بزرگترین سخنرانان تاریخ و خطیب معروف روم باستان سیسرون میگوید؛ تحریک کردن و نشانه گرفتن اضطراب مخاطب یکی از تکنیکهای سخنرانان بزرگ است. در واقع منظور سیسرون این است که شما با یادآوری حس نیاز و مواردی که سعادت مخاطب را تهدید میکند خواهید توانست توجه آنها را جلب کنید. اگر کمی فکر کنید شرکتهای مختلفی را خواهید شناخت که از عناصر ترس و ناامیدی یا تردید جهت ترغیب مشتریان به خرید محصولات استفاده میکنند. حتی داشتن یکی از این عوامل توجه ما را به خود جلب خواهد کرد و زمانی به سراغمان بیاید حس عجیبی در سینه خواهیم داشت.

۳٫ از موضوع و جملات ملموس در شروع استفاده کنید
از جملاتی استفاده کنید که برای همه قابل درک باشد. در همان ابتدا با جملات انتزاعی و مفاهیم آکادمیک آنها را درگیر نکنید. بهترین کار مخفی کردن دانش خود است. بهترین کار جهت اینکه بتوانید به موضوع خود وارد شوید، این است که از تکنیک داستانگویی استفاده کنید. زیرا، ذهن ما به گونهای برنامه ریزی شده است که اطلاعات را از طریق داستان بهتر دریافت میکند. با تعریف داستانی جالب توجه مخاطبان را به خود جلب کنید. مثلا؛ جمله شروع رابرت کندی زمانی که در قایق در رود هادسون سخنرانی میکرد، با اشاره به سمت جنوب این چنین بود که؛ چنانچه به این مسیر نگاه کنید کانالهایی را مشاهده خواهید کرد که میلیونها سال برای تاسماهیها در کل دنیا مکان تخمریزی بود.
البته زمانی به مسیری که او اشاره میکرد نگاه میکردید به جز رنگ خاکستری آب آلوده چیزی مشاهده نمیشد. در این میان تصویری که در ذهن تداعی میشد، تصویر رودخانهای بود که تا چشم کار میکرد ماهی در آن شنا میکرد. رابرت کندی بعد اینکه اولین جمله خود را بیان کرد به سخنرانی در مورد مشکلات رودخانه هادسون پرداخت.
۴٫ همانند رود، پویا و در جریان باشید
زمانی که فیلمی را مشاهده میکنیم اگر اتفاق خاصی نیافتد طبیعتا علاقه خود را از دست خواهیم داد. این مورد همچنین در رمانی که در حال مطالعه آن هستیم و دو صفحه آن را به توصیف باغی اختصاص داده شده است میتواند اتفاق بیافتد. به نوعی حوصله ما سر خواهد رفت و این میتواند منجر شود از خواندن ادامه کتاب منصرف شویم. در این مواقع مغز ما مداوم میگوید؛ “من هیجان، درآمد، اتفاق و تعلیق میخواهم” این مورد اگر در صحبتهای شما رعایت نشود در سخنرانی شما هم دارای تاثیر بالایی خواهید بود. شنوندهها سخنرانیهایی را دوست دارند که به صورت مختصر باشند و بتواند آنها را به سمت نتیجه راهنمایی کند. به تفاوت رودخانه و کانال بیاندیشید. کانال بدون جریان است و رود برعکس دارای حرکتی پویا و در حال تغییر است. برای در دست گرفتن عرصه سخنرانی و چون شنوندهها به تنوع علاقه دارند سخنرانیتان را همانند رودخانه داشته باشید نه یک کانال. مطمئن باشید که هر لحظه اتفاق تازهای را ایجاد میکنید. این مورد را بیشتر در برگزاری سمینار اینترنتی یا همان وبینار رعایت کنید، چون احتمال پرت شدن حواس شنونده در این مواقع زیاد است.

۵٫ زود سر اصل مطلب بروید
یکی از ویژگیها رهبران کاریزماتیک این است که آنها بسیار زود به نکتهای که شنوده قادر به درکش است اشاره میکنند. همین موردی است که شنوندهها از آن لذت میبرند. در غیر این صورت آنها از شما دلخور خواهند شد. بگذارید موضوعی را که از کارآفرین و سخنران آمریکای یست گودین که به عنوان تبلیغ از سخنرانی او به صورت اتفاقی دیدم، که چرا بازاریابی محصولات فنی و صنعتی به حدی اهمیت دارد که نباید آن را بر عهدهی بازاریابها گذاشت اشاره کنیم. چیزی که برای اولین بار در این فیلم دیدم این بود؛ بازاریابی محصولات فنی به حدی مهم است که نباید بر عهده بازاریابها بگذاریم. کمی فکر کنید! این اصلا موضوعی و سخنرانی معمولی نبوده و همانند قطاری سریع از نقطه خاص شروع و با حرکت در ذهن مخاطب تاثیر گذاشت. پس همیشه در حین سخنرانی اصل مطلب را به مخاطبان خود بگویید و آنها را به سمت خود جلب کنید.
۶٫ برانگیختن احساسات مخاطب
یکی از مهمترین موارد برای متقاعد کردن شنونده استفاده از طنز است. در اصل چون باعث عوض کردن فضای جلسه و با تغییر ذهن افراد یکی از مزیتهای سخنرانی به شمار میآید. ولی این را بدانید که اگر کمدین نیستید به خود زحمت جوک تعریف کردن را ندهید. فقط کافی است به حس غریزی شوخ طبعی خود اجازه دهید در لحظه حاضر شود تا اگر چیزی به ذهنتان خطور پیدا کرد آن را آزاد کنید.
چنانچه شما بتوانید به مسئله شخصی اعتراف کنید، باعث خواهد شد شنوندهها نسبت به شما احساس نزدیکی داشته باشند. من مشتری داشتم که مدیر ارشد شرکت خود بود. این فرد در جلسهای حضور داشت و در آنجا اعترافی کرد که برای اینکه از پس مخارج دانشگاه بربیاید به شغلهای چون متصدی بار، راننده تاکسی، آشپزی پرداخته است. افرادی که در سر جلسه بودند بعد اینکه صدای او را شنیدند که هدف از این سخنرانی ثابت کردن این مورد بود که میتوانیم به مواردی بیشتر از انتظار دست پیدا کنیم. آنها کاملا متحیر و خشنود شدند و اعتراف کردند حقیقت در مورد خود و صادق بودن نشانه شجاعت است.

۷٫ تعامل با مخاطبان
با توجه به تحقیقات مخاطب فعال از مخاطبی که فقط کارش گوش دادن است بهتر است و به خوبی متقاعد خواهد شد. نقش فعال شنوندگان در سخنرانی باعث میشود به شما بهتر گوش دهند و نکتههای بیان شده توسط شما به خوبی درک شود. این مورد در کلاسها بیشتر دیده میشود که استاد از دانشجویانی که به نظر غیرفعال هستند بیشتر سوال میپرسد تا با این کار به نوعی مجبورشان کند هوشیارتر باشند و در کلاس نقش فعالی داشته باشند. مثلا؛ در تظاهرت تودهای حزب نازی وقتی هیتلر فریاد میزد زیگ و مردم جواب میدادند هایل در حالی که بازوی خود را به نشان سلام حزبی بالا میبردند تمامی افراد دیدند که فعال بودن شنوندگان تاثیر بالایی در سخنرانان دارد. این مثال، منفی در اینجا برای این آورده شد که یادآور باشد چیزی که سخنرانان را تبدیل به رهبری عوام فریب و خطرناک میکند تکنیکهای استفاده شده نیست و برعکس اهداف مثبت با منفی او است.
۸٫ داشتن سخنرانی کوتاه
قبل از اینکه شنوندهها خسته شوند و به حرفهای شما گوش ندهند سخنرانی خود را تمام کنید. با خسته شدن مخاطبان از نظر جسمی ذهن آنها نیز غیر فعال خواهد شد.
این را هم در نظر داشته باشید که بهتر است از تکنیکهای فن بیان برای صدای عالی در سخنرانی استفاده کنید و به بهتری شکل خود را نشان دهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.