مدیتیشن چیست؟

چیزهای زیادی در زندگی وجود دارد که نمیتوان گفت خارج از کنترل ما است. یعنی به نوعی میتوان مسئولیت حالتهای ذهنی خود را به عهده گرفت و آنها را به سمت بهتر تغییر داد. به گفته بودیسم (آیین بودایی) این مهمترین کاری است که ما میتوانیم انجام دهیم ، و بودیسم میآموزد که این تنها پادزهر واقعی غمهای شخصی خودمان و اضطرابها، ترس، نفرت و سردرگمیهای عمومی است که در شرایط انسانی قرار دارد.
مدیتیشن وسیلهای برای تغییر ذهن است. شیوههای مراقبه بودایی تکنیکهایی هستند که تمرکز ، وضوح ، مثبت بودن عاطفی و دیدن آرام از ماهیت واقعی امور را ترغیب و توسعه می دهند. با درگیر شدن با یک تمرین مراقبه خاص، الگوها و عادتهای ذهنی خود را یاد میگیرید و تمرین وسیلهای برای پرورش روشهای جدید و مثبتتر از وجود ارائه میدهد. با کار منظم و با صبر و شکیبایی این حالتهای ذهن متمرکز و مغذی میتوانند به حالتهای ذهنی کاملا صلح آمیز و پرانرژی عمیق شوند. چنین تجربیاتی میتوانند تاثیر تحول آمیز داشته و منجر به درک جدیدی از زندگی شوند.
مراقبه چگونه بر ذهن تاثیر خواهد گذاشت؟
شاید بارها اسم مدیتیشن یا مراقبه را شنیده باشید که در بین افراد دارای محبوبیت خاصی باشد. مدیتیشن را نیز همان مراقبه میگویند که باعث آرامش جسم و روح میشود. ولی در این میان شاید شما امتحان نکرده باشید. بیشتر افراد از جمله از این روش جهت تحت تاثیر دادن مغر برای داشتن خلق و خوی مثبت و بهتر، کاهش استرس، نظم و انضباط، خواب سالم و … استفاده میکنند. همین مورد یکی از ویژگیهای رهبران کاریزماتیک به صورت بسیار مهم میباشد. مراقبه باعث میشود که تصمیمات بهتری را بگیریم و از این رو کمتر اشتباه کرده و با تصمیم بهتر زندگی را زیبا و بهتر خواهیم داشت.

مدیتیشن چیست؟
مدیتیشن شاید در ابتدا برای شروع کمی سخت باشد ولی اگر آن را انجام دهید کم کم با دیدن اثرات مثبت به انجام آن ترغیب میشوید. شما اگر میخواهید تازه انجام مراقبه را شروع کنید خواهید توانست روزانه زمان کمی را مثلا ۲ الی ۳ دقیقه در روز به آن اختصاص دهید تا تبدیل به عادت شود. مدیتیشن به دو صورت تمرکزی و نظارت باز میباشد.
مدیتیشن تمرکزی
در این نوع شما تمرکز و توجه خود را بروی چیزی خاص از قبیل شیء بیرونی، نفس کشیدن و … قرار میدهید. ( تنها باید بر روی یک چیز تمرکز داشته باشید و اگر منحرف شوید تمرکز خود را از دست میدهید)
مدیتیشن نظارت باز
در این نوع از مراقبه شما فقط نظارت و مشاهده را بر روی هر اتفاقی که در اطراف شما میافتد تمرکز دارید. شما به هیچ چیزی واکنش نشان نمیدهید.
اتفاق افتاده در مغز توسط مدیتیشن
در انجام مدیتیشن با توجه به تحقیقاتی که دانشمندان از فناوری اف.ام.آر.آی (fMRI) استفاده کردهاند دریافتهاند که اتفاقات خاصی رخ میدهد.

تفاوت انجام مدیتیشن با انجام ندادن آن
در حین انجام مراقبه مغز که به صورت هموار در حال پردازش سریع و فعال اطلاعات است را متوقف میکند. یکی از موارد تایر مدیتیشن در ذهن این بوده که به نمایش کاهش امواج بتا شروع میکند. امواج بتا وظیفه نمایش عملیات پردازش اطلاعات در ذهن را دارد. بنابراین در صورت انجام ندادن بعد از زمان ۲۰ دقیقه مراقبه خود را نمایش میدهند.
مراحل تغییر مراقبه در ذهن
- لوب پیشانی: یکی از قسمتهای مهم مغز انسان است که برای آگاهی، برنامه ریزی و مسئولیت استدلال کار میکند که در حین مدیتیشن خاموش میشود.
- لوب آهیانهای: این قسمت برای پردازش اطلاعات حسی در اطراف است. مسئولیت جهت در فضا و زمان را بر عهده دارد. با مراقبه از فعالیت این قسمت کاسته میشود.
- نهنج یا تالاموس: وظیفه هدایت دادههای احساسی را به اعماق مغز بر عهده دارد. این قسمت از ورود هر سیگنال دیگری جلوگیری میکند. مدیتیشن این جریان دادهها را کاهش میدهد.
- ساخت شبکهای یا تشکیلات مشبک: به نوعی با هوشیاری و آماده کردن مغز میتوان آن را نگهبان مغز دانست. مدیتیشن باعث کاسته شدن سیگنالهای انگیختگی میشود.

تاثیر مراقبه بر افراد
مدیتیشن باعث تغییرات و ویژگیهایی در مغز میشود که در بالا توضیح دادیم. حال میدانیم که به نوعی برای رسیدن به موفقیت و رشد شخصی لازم است از مراقبه برای سلامتی و ذهن استفاده منیم. مراقبه باعث تمرکز حواس، کاهش اضطراب، افزایش خلاقیت، افزایش همدردی و دلسوزی، تقویت حافظه، کاهش استرس خواهد شد که به صورت طبیعی میتوان گفت این موارد برای رسیدن به هر هدف و نتیجه ای لازم و ضروری است.
انجام و شروع مدیتیشن
هر فردی در زندگی برای خود کارهایی را در طول روز برای انجام دارد. بنابراین در این میان بسیاری از افراد ممکن است بهانههایی را برای انجام ندادن مراقبه به صورتی که وقت ندارند داشته باشند. اما با توجه به ویژگیهای مراقبه که بیان کردیم بهتر است به انجام مدیتیشن و دور کردن این بهانهها بپردازید. در ادامه ما انواع آنها را با نکات مورد نیاز که یای از عادات افراد موفق در طول روز است بیان کردهایم.
- مراقبه هدایت شده: در این نوع با داشتن یک مربی آموزشهایی کلامی ارائه میشود.
- مراقبه متحرک: برای فردی است که میتواند برای نشستن و مراقبه وقت کافی داشته باشد. در این مورد به چیزی که در لحظه در حال انجام است تمرکز میشوید.
- مراقبه حسی: تمرکز ذهن بر روی صدا، تصاویر، مزه، بوها و … میباشد.
- مراقبه تمرکزی: این نوع یعنی تمرکز ذهن بر روی ذهن است. نکته کلیدی در اینجا یعنی ما عملکرد، احساس و افکارمان نیستیم.
چگونگی مراقبه در محیط کار
بسیاری از ما بنا به دغدغههای نمیتوانیم زمانی مخصوص را به مدیتیشن اختصاص دهیم. اما باز ممکن است زمان زیادی را در مواردی چون ماشین خود برای رسیدن به محل کار هدر دهیم از این رو بهتر است از مورد زیر برای مراقبه استفاده کنید تا بتوانیم به موفقیت و رشد شخصی که میخواهیم در زندگی داشته باشیم نزدیکتر شویم.
- میتوانید به فایلهای صوتی برای مراقبه گوش دهید
- میتوانید مدیتیشن را در ماشین انجام دهید و برای اینکار بهتر است حداقل ۱۰ دقیقه را زودتر از منزل خارج شده و در ماشین ینشینید.
- در حین نشستن پشت میز اداره تمرکز خود را بر روی شیء خاصی گذاشته و چند نفس عمیق بکشید.
- نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این بوده که مکانی آرام و بی صدا داشته باشید.

اپلیکیشن مراقبه
امروزه با توجه به پیشرفت علم اگر کار و یا چیزی مهم باشد مطمئنا برای آن اپلیکشینی را طراحی میکنند. در این میان مراقبه نیز توسط فردی به نام اندی پادیکامب راهب بودایی سایق پلیکشین Headspace ساخته شده است. این اپلیکیشن برای فردی با مشغله کاری متناسب است تا اندی پادیکامب به مدت روزانه ۱۰ دقیقه شما را راهنمایی کند برای این مورد کار به خصوصی لازم نیست و شما میتوانید در هر جایی هستید این نرم افرا را روشن و به صدای اندی پادیکامب گوش دهید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
بیزینس کوچینگ با دکتر علی جاوید
۳ هک مدیریت زمان برای رشد کسب و کار و زمان آزاد بیشتر
مبانی مدیریت پول
مواردی که افراد برای قضاوت درباره شخصیت شما استفاده میکنند
عادت افراد با توجه
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
viagra on prescription malignancy, infection, pain, nausea, stress, SIADH associated medication, or administration of hypotonic fluid is required