چگونه به درستی صحبت کنیم و به هنر مکالمه استاد شویم

اینکه بتوانید یاد بگیرید چگونه درست صحبت کنید، یعنی یاد بگیرید مهارت مکالمه و سخنرانی که تصویر شخصی و حرفهای شما است را گسترش و بالا ببرید. بیایید نگاهی بیندازیم به اینکه چگونه میتوانید هنر مکالمه را تسلط بخشید و چه در حین تلفن و یا رودررو در کنار دوستان، خانواده و همکاران از عباراتی چون “اممم” و یا “اااا” استفاده نکنید. اگر بدانید که با تقویت مهارت گفتگو چه تغییرات بزرگی را در موفقیت کسب و کار و زندگی خواهید داشت شگفتزده خواهید شد.
تکنیکهای برای ماهر شدن در مکالمه
چگونه به درستی صحبت کنیم و به هنر مکالمه استاد شویم؟ این سوال در ذهن هر کسی وجود دارد. چرا که، مهارت مکالمه برای هر کسی در هر کجای جهان لازم است و میتواند شخصیت فرد را نیز عوض کند. در واقع شما با مکالمات، خود را معرفی میکنید و هر چه بتوانید بهتر این کار را انجام دهید پیشرفت و گسترش بهتری خواهید داشت. درست است شاید شما اگر یک مکالمه را شروع کنید به راحتی ادامه دهید. ولی اینکه چگونه سخنرانی خود را شروع کنید مهم است. پس برای پیدا کردن راه حل این مشکل در ادامه با ما باشید.

۱٫ خیلی سریع صحبت نکنید
از معمولترین مواردی که افراد بیشتر با آن مکالمه انجام میدهند سریع صحبت کردن است. حال این چه بر اثر هیجان باشد یا نه از روی عادت، سریع حرف زدن باعث مشکل پیدا کردن درک توسط شنونده و حتی مسخره کردن شما توسط افراد خواهد شد. علاوه بر اینها سریع حرف زدن نیز میتواند نشانه از عملکرد اضطرابی باشد. بنابراین یکی از اولین مواردی که شما در سفر بهبود مکالمه باید به یاد داشته باشید این است که، به آرامی با سرعتی مناسب جهت درک آسان کلمات را بر زبان آورید.
۲٫ خیلی آرام صحبت نکنید
آیا متوجه شدهاید یکی از ویژگیهای سخنرانان بزرگ این است که به معنای واقعی کلمه صدای خود را به شما پرتاب میکنند. بخاطر اینکه آنها خیلی آرام صحبت نمیکنند. خیلی آرام صحبت کردن میتواند به معنای عدم اعتماد به نفس، درونگرا بودن یا به سادگی عصبی بودن تلقی شود. محکم و با صدای رسا صحبت کردن نشانه از برداشت اساسی شنوندگان از شما است. محکم و رسا صحبت کنید، ولی نه خیلی بلند که شنوندهها فک کنند دارید فریاد میزنید.
۳٫ قبل از صحبت کردن فکر کنید ، در صورت لزوم آماده شوید
“صحبت کردن سریعتر از آنچه که فکر میکنید است” این جملهای نیست که از کتاب بیرون آمده باشد، بلکه از اتفاقات روزمره ایجاد شده است. آیا متوجه شدهاید که رئیس یا مدیر شما در محل کار به ندرت چیزهایی را بیان میکند که بعدا از گفتن آنها پشیمان شود؟ دلیل این است که این افراد مغزشان را یک قدم جلوتر از زبان حرکت میدهند. افرادی که این مهارت مهم را دارند، اغلب با عنوان “افراد روشن” برچسب گذاری میشوند. زیرا، آنها کاملا بر زبان خود کنترل دارند. پس قبلا از حرف زدن فکر کرده و عواقب مثبت و منفی را شناسایی کنید.

۴٫ مواردی چون “اممم”، “اااا”، “آآآآ” جای در مکالمه خوب ندارند
وضعیت ۱
- کتی: “سلام جان. گزارش عملکرد من از هفته گذشته است”
- جان: “چرا فروش خیلی کم بوده؟ مگه زمان لازم رو قرار ندادید؟”
- کتی: “امممم چرا، امممم ولی هفته پیش هفته بدی بود”
- جان: “پس چه چیزی باعث کاهش فروش میشه؟”
- کتی: “اممم سیاست فروش جدید (مکث طولانی) . انتقال پیام به مشتری امممم دشواره”
- جان: “خوب این قبول نیست. انتظار ندارم که بهانه بیاری”
وضعیت ۲
- کتی: “سلام جان. گزارش عملکرد من از هفته گذشته است”
- جان: “چرا فروش خیلی کم بوده؟ مگه زمان لازم رو قرار ندادید؟”
- کتی: “هفته بدی بود جان”
- جان: “پس چه چیزی باعث کاهش فروش میشه؟”
- کتی: “تغییرات سیاست فروش ، ترغیب مشتری رو دشوار کرده . باید فورا به فکر حل این مسئله باشیم”
- جان: “خوب. بزار در موردش فکر کنم. بعد از ظهر جلسه تیمی خواهیم داشت.”
توجه کردید که لحن صحبتهای کتی چگونه روی جان تاثیر گذاشت. مواردی چون “اممم” یا “ااا” میتواند نشانه از نداشتن اطلاعات، اعتماد به نفس و …. باشد. پس از این موارد در مکالمه استفاده نکنید و بدانید اصلا اثری ندارد. شاید در مواقعی به درد به خور باشد. ولی نباید در تمامی جملات و مکالمه استفاده کنید، چون تمامی موارد را که در ذهن دارید خراب خواهد کرد.
۵٫ گوش دادن به سخنرانی افراد بزرگ
یک روش غیرفعال برای بهبود مهارتهای صحبت کردن، گوش دادن به سخنرانی مربیان حرفهای و نکته برداری از آنها است. توجه داشته باشید که نکات زیر را بررسی کنید:
- هنگام صحبت کردن از چه لحنی استفاده میکنند؟
- در چه زمانی مکثهای عمدی ارائه میدهند؟
- در چه زمانی برای برقراری ارتباط با زبان بدن صحبت میکنند؟
- چگونه آنها نسبت به اظهار نظرهای توهین آمیز واکنش نشان میدهند؟
گوش دادن به سخنرانان خوب اعم از سخنرانی عمومی، گفتگوهای عادی و غیره به شما این امکان را میدهد تا عناصر مهارت مکالمه خود را با آنها مقایسه کنید. نحوه صحبت کردن آنها میتواند نکته مرجع خوبی باشد تا برای درست صحبت کردن در ذهن نگهداری کنید.
۶٫ از خانواده خود بخواهید هر وقت لکنت داشتید گوشزد کنند
نکته مهم در مورد اینکه هر زمانی لکنت داشتید باخبر شوید، این است که دیگران به شما گوشزد کنند. این افراد میتوانند اعضای خانواده یا عزیزان شما باشند که علاقه واقعی برای بهبود مهارتهای گفتاری و مکالمه شما دارند. ولی در نظر داشته باشید که حتما فردی مطمئن را انتخاب کنید تا به صورت اشتباه فردی برای مسخره کردن انتخاب نکرده باشید.

۷٫ برای خود صحبت کرده و صدایتان را ضبط کنید
اصلا صدای خود را گوش کردید؟ به احتمال زیاد این کار را نکردید، پس برای شوکی حسابی آماده شوید. اینکه به صدای خود گوش دهید باعث باز شدن چشم و گوشتان خواهد شد تا بگویید”این واقعا صدای من است؟” شاید خوشتان نیاید و به نوعی شوکی حسابی به شما وارد شود، ولی ایده خوبی است تا نکات و وقفههای طولانی را در جملات خود بیابید و بدانید در چه مواقعی از “امممم” یا “اااا” استفاده میکنید. شما میدانید اصلا صدای رسا و مناسب دارید یا نه؟ (میتوانید بدون هیچ دستگاهی از گوشی همراهتان برای ضبط استفاده کنید)
۸٫ کلمات دشوار را تمرین کنید
اگر در حین صحبت کردن، بعضی از کلمات دشوار وجود دارد که باعث ایجاد وقفه میشوند، تنها راه برای حل این است که با تمرین کافی آنها را گوش داده و بتوانید صحیح تلفشان کنید. این ممکن است مثل بازگشت به مهد کودک به نظر برسد. اما اگر این کار چیزی باشد که صحبت بی عیب و نقص را برایتان به همراه دارد باید انجام دهید.
۹٫ در حین صحبت کردن، زبان بدن را صحیح استفاده کنید
برای داشتن قدرت بیشتر از طریق زبان بدن اقدام کنید. زبان بدن در تعیین مهارت صحبت کردن شما نقش اساسی دارد. بیایید نگاهی بیندازیم به ۳ عنصر اصلی زبان بدن که بر مهارت مکالمه شما تاثیر میگذارد.
- تماس چشمی: یک اشتباه شایع که بسیاری هنگام سخنرانی و مکالمه مرتکب میشوند این است که به شنونده یا مخاطب خود نگاه نمیکنند؟ آیا شما هم چنین میکنید؟ این کار را نکنید، زیرا نگاه کردن به چشمان افراد در مکالمه، به طور کلی نشانه اعتماد به نفس محسوب میشود.
- وضعیت استقرار بدن: وضعیت بدنی خوب و راست ایستادن بدون قوز، اساس یک زبان بدن سالم است. در حین مکالمه، از قوز کردن و یا افتادگی شانه خودداری کنید.
- پیچ و جمع کردن: به طور مداوم پیچ و جمع کردن انگشتان دست، صورت یا حرکات پا میتواند تاثیر منفی بر توانایی شما برای مکالمه خوب داشته باشد. پیچ و جمع کردن به طور کلی نشانه از نداشتن آرامش و اعتماد به نفس فرد میدهد.

۱۰٫ صحبت درست را تمرین نکنید، عادت کنید
یکی از موارد اساسی که شما باید بطور فعال آن را درک کنید این است که بدانید یادگیری نحوه درست صحبت کردن یک عمل نیست، بلکه یک روش زندگی است. شما قادر نخواهید بود که به صورت جادویی هر زمان خواستید سوئیچ را در مغز خود قرار داده و آن را برای مکالمه صحیح روشن کنید و اگر لازم نداشتید خاموش کنید. بنابراین، چه در جمع دوستان یا کنار شریک زندگی خود که در کنارش تمانی نقابها را بر میدارید بدانید، عادت درست مکالمه داشتن را به عادت تبدیل کنید و در کنترل داشته باشید. منتظر جادو و شانس نباشید. تسلط بر هنر مکالمه و صحبت کردن صحیح یک سفر آموزشی طولانی مدت است که برای تمام عمر خود نیاز خواهید داشت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.