چه مواردی شامل فریبکاری در تبلیغات نمیشود
واردی که در ادامه میآید جزء نمونههایی است که مصرفکنندگان اغلب از آنها تصور فریبکاری دارند، اما تنها نمونههایی از بدشانسی، اشتباه یا روشهای هنرمندانه (اما قانونی) تبلیغاتی است:
۱- خطای قیمتگذاری
این مورد بهمراتب عامل ایجادکننده بیشترین تعداد از شکایات و اعتراضها میباشد، خصوصاً با توسعه و افزایش سایتهای بازاریابی و فروش آنلاین تعداد این موارد هم نسبت به گذشته بسیار افزایشیافته است. مثلاً یک مدیر تبلیغاتی یا فروشنده ممکن است محصولی مانند یک تلویزیون LCD 60 اینچی را به قیمت باورنکردنی ۵۰$ در سایت معرفی میکند. این درواقع یک اشتباه در قیمتگذاری است، چراکه اگر درست باشد، آن فروشگاه خردهفروشی پس از فقط چند نمونه فروش از آن محصول شاید چندین هزار دلار به دلیل عمل کردن به قول خودش متضرر شود. بااینوجود معمولاً ممکن است سایت موردنظر سفارش شمارا قبول کرده و نهایی کند، اما پس از چند روز با ارسال یک ایمیل لغو شدن سفارش شمارا اعلام کند و پول پرداختشده از طرف شمارا مسترد کند. در اینگونه موارد مشتریان ممکن است اعتراض کنند و بگویند این فریبکاری است، اما موضوع این نیست. بلکه این تنها یک اشتباه است و خود مشتری باید بهتر از هر شخص دیگری این موضوع را متوجه شود.

۲- تعداد محدود موجودی از کالا
مورد دیگری که موجب بهاشتباه افتادن مصرفکنندگان از روی ناآگاهی میشود، تعداد محدود موارد موجود از کالاها برای عرضه شدن است. در این مورد فروشگاه خردهفروشی درواقع اقدام به تبلیغ کالایی با ۹۰% تخفیف میکند، اما امکان عرضه آن را تنها به ۱۰ مشتری اول محدود میکند. پسازآن، هر مشتری دیگری باید قیمت معمول برای آن کالا را پرداخت کند. این مورد هم درواقع جزء موارد فریبکاری در تبلیغات بهحساب نمیآید، مگر اینکه مسئول تنظیمکننده تبلیغ اطلاعات کامل در رابطه با شیوه عرضه محصول را بهطور کامل ارائه ندهد. این سناریو اغلب در حراجهای آخر سال مطرح میشود اما نمیتواند بهعنوان نوعی فریبکاری در تبلیغات مطرح باشد. بهعبارتدیگر میتوان آن را بهعنوان یک استراتژی قیمتگذاری باقیمت بسیار پایین برای جلب مشتری جهت خرید یک کالا باقیمت پایین و همچنین دیگر کالاها در فروشگاه باقیمت معمول در نظر گرفت.
۳- چینش جذاب و جلبتوجه کننده کلمات
تشخیص این مورد آخر به دلیل نامشخص بودن دقیق مرز آن تا حدودی سخت و مشکل است، اما اگر بهصورت صحیح انجام شود، درواقع شیوهای از بکار بردن هوشمندانه کلمات برای ایجاد جذابیت بیشتر در متون تبلیغاتی است. بهعنوانمثال، اگر یک نویسنده متن تبلیغات در متن تبلیغاتی تهیهشده خودش بگوید، “تمام پخشکنندههای بلورِی تا سقف ۹۰% شامل تخفیف میشوند!” شما بهیکباره تکانی شدید خورده و با خود میگویید که تمام دستگاههای پخشکنندههای بلورِی شامل تخفیف بسیار زیادی شدهاند. اما درواقع اینگونه نیست. اگر یک دستگاه پخشکنندههای بلورِی در مغازه نیز با تخفیف ۹۰% به فروش برسد، این طراحی کننده تبلیغ بازهم به پیشنهاد و متن تبلیغ خود وفادار مانده است. به عبارتی یک دستگاه پخشکنندههای بلورِی با ۹۰% تخفیف فروختهشده و بقیه دستگاهها میتوانند تنها با ۵% تخفیف به فروش برسند و نمونهای که شامل تخفیف بسیار زیادی شده بوده، میتواند یک نمونه شکسته، نمونه ویترین، قدیمی، نمونه دوباره بستهبندیشده یا اشکالدار باشد. روشهای دیگر استفاده از کلمات به این صورت میتواند شامل موارد زیر شود:
“فقط برای فروش آنلاین، پیشنهاد در تمام شعب معتبر نیست، قیمت نمایندگیهای مختلف باهم فرق دارند”. این مورد هم باوجوداینکه خوشایند مصرفکننده و خریدار نیست، اما جزء موارد فریبکاری در تبلیغات بهحساب نمیآید.
شیوههایی که تحت عنوان فریبکاری در تبلیغات محسوب میشوند، عموماً در برخی از کشورها غیرقانونی هستند، اما در تمام کشورها جزء روشهای فاقد استاندارد و اصول اخلاقی کسبوکار محسوب میشوند. بنابراین هیچگاه نباید برای استفاده از آنها وسوسه شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.