راههایی خاص برای شناخت بهتر خود

من کی هستم؟ چگونه خودم را بهتر بشناسم؟ اینها سوالاتی است که بسیاری از ما در برخی نقاط زندگی با آن روبرو هستیم. هر زمانی که به کشف در مورد اینکه چه کسی هستم و چه چیزی مرا هدایت میکند توجه میکنم بهتر میتوانم خود را به آینده دلخواه برسانم. شما چی، اصلا به این فکر کردهاید که چگونه خود را بشناسید و اصلا شناختن خودمان چه مزایایی دارد؟ شناختن خود گامی مهم در رسیدن به سعادت و آرامش است. برای اینکه بدانید واقعا کی هستید، خصوصیاتی که شما را منحصر به فرد میکند شناسایی کنید. تامل و مراقبه روزانه میتواند به شما در پرورش درک عمیق تر از هویتتان کمک کند. با گذشت زمان، میتوانید بر روی این اکتشافات پایه گذاری کنید تا رابطهای عمیق و معنادار با خود ایجاد کنید.
با خود بهترش آشنا شویم
شناخت خود سرآغاز خرد است. “این نقل قول معروف اغلب به سقراط منتسب میشود. اما وقتی” خود را میشناسید “دقیقا چه اتفاقی میافتد؟ در ادامه عناصری که در خودشناسی شما مهم بوده و آن را نشان میدهد قرار داده شده است تا در درک هویت شخصی شما کمک کند. همانطور که در حال زندگی روزمره خود هستید خواهید توانست به دنبال نشانههایی از این بلوکهای مهم ساختمان خود باشید. با اینکار بهتر قدم در مسیر موفقیت خود خواهید گذاشت.
مزایای خودشناسی
ارزش خودشناسی هزاران سال است که به رسمیت شناخته شده است و در مرکز معبد آپولو در Delphi حکاکی شده است. فیلسوفان یونانی معتقد بودند که خودشناسی بالاترین نوع دانش است. اما تلاش برای کسب این دانش ممکن است کمی دشوار باشد. خود اندیشی یکی از اصلیترین روشهایی است که ما خودمان را بررسی میکنیم و اینکه دیگران ما را چگونه میبینند. شاید واضح باشد. برای درک بهتر افکار، تجربیات و احساسات و همچنین اینکه دیگران ما را چگونه میبینند به طور خلاصه در اینجا چند دلیل وجود دارد که با مطالعه ممکن است بخواهید ماهیت خود را بهتر بشناسید.

۱٫ خوشبختی
وقتی بتوانید آنگونه که هستید خود را نشان دهید احساس خوشبختی و شادی بیشتری خواهید داشت. اینکه خود را بشناسید یعنی رسیدن به رویاهایتان. با اینکار شما بهتر میدانید که چه آرزوهایی دارید و تصور روشنتری خواهید داشت.
۲٫ چالش درونی کمتر
وقتی اقدامات بیرونی شما مطابق با احساسات و ارزشهای درونی باشد، مطمئنا، درگیری و چالش درونی کمتری را تجربه خواهید کرد.
۳٫ تصمیم گیری بهتر
وقتی خودتان را بهتر میشناسید، میتوانید در مورد همه چیز انتخابهای بهتری انجام دهید، از تصمیمات کوچک و بی اهمیتی چون خرید ژاکت تا تصمیمات بزرگی مانند انتخاب شریک زندگی خود. در زمان خودشناسی چارچوبهایی برای زندگی مشخص میکنید که خواهد توانست برای حل مشکلات متنوع زندگی از روشهای تصمیمگیری خاصی استفاده کنید که نتیجه خوبی همراه دارد.
۴٫ خود کنترلی
وقتی خود را بشناسید، میفهمید که چه چیزی باعث ایجاد انگیزه در شما خواهد شد و به راحتی در برابر عادتهای بد خود غلبه و ایستادگی کرده و عادات خوب را تقویت میکنید. شما این بینش را خواهید داشت که بدانید کدام ارزشها و اهداف اراده شما را تقویت میکند.

۵٫ مقاومت در برابر فشار اجتماعی
وقتی با خودشناسی بتوانید ارزشها و اولویتهای زندگی را مشخص کنید در برابر فشار اجتماعی مقاومت بیشتری داشته و هر کاری را که نخواهید بدون اجبار رد کنید. طور کلی وقتی میخواهید بگویید “نه” بدون فشار و سختی بگویید “بله”.
۶٫ تحمل و درک دیگران
آگاهی شما از هر نقاط ضعف و قوتی که دارید میتواند در همدلی با دیگران به شما کمک کند.
۷٫ نشاط و لذت زندگی
در واقع خودشناسی به شما کمک میکند احساس زنده بودن بیشتری داشته باشید و تجربه زندگی خود را غنی، بزرگ و هیجان انگیزتر کنید.
اکنون که شما متقاعد شدهاید خودشناسی ارزش داشتن را دارد با ما در ادامه باشید تا راههای رسیدن به خودشناسی را بیان کنیم.
ساختمان خودشناسی که باید به آنها توجه داشت
در ادامه شش کلید واژه برای شما قرار داده شده است تا بتوانید با استفاده از آنها هر چه زودتر به خودشناسی دست پیدا کنید.
۱٫ ارزشها
ارزشهایی چون “کمک به دیگران”، “خلاق بودن”، “سلامتی”، “امنیت مالی” و غیره راهنمایی برای تصمیمگیری و ایجاد انگیزه ما جهت حرکت به سمت اهداف هستند. تحقیقات نشان میدهد که تنها تفکر یا نوشتن درباره ارزشهای که دارید میتواند باعث شود که شما اقدامات سالمی را انجام دهید. با توجه به پژوهشها نشان داده شده است که تنها باور داشتن به یک سری ارزشها باعث ایجاد انرژی و انگیزه در شما خواهد شد. بدین ترتیب شما بدون توجه به خستگی با قدرت بالاتری به سمت هدفهایی که دارید پیش میروید. پس حتما برای انگیزه بیشتر ارزشهای مهم را شناسایی و اولویتبندی کنید.
۲٫ علایق
علایق شامل احساسات، سرگرمیها و هر چیز دیگری است که توجه شما را برای یک دوره زمانی پایدار جلب میکند. برای پی بردن به علایق خود، این سوالات را از خود بپرسید
- چه چیزهایی باعث جلب توجه شما میشود؟
- درباره چی چیزی کنجکاو هستید؟
- چه چیزی شما را نگران میکند؟
اگر بتوانید به این سوالات پاسخ دهید و تمرکز خود را روی آنها بگذارید زندگی خود را زنده و شیرین خواهید کرد. و ممکن است سرنخهایی را به عمیقترین احساسات شما منتقل کند.
بسیاری از افراد به دلیل علاقه شدید به چیزی زندگی خود را ساختهاند. ممکن است بعضی از اتفاق ها در ابتدا سخت و تلخ باشد، اما در زندگی باعث خواهد شد شناخت بهتری از خود پیدا کنیم. به عنوان مثال، یکی از دوستانم هنگام ۱۱ سالگی پایش شکست و آنقدر مجذوب اتاق اورژانس شد که تصمیم گرفت پزشک اورژانس شود.

۳٫ خلق و خوی
خلق و خوی که دارید ترجیحات ذاتی شما را توصیف میکند. موارد زیر از ویژگیهای فردی هستند.
- آیا انرژی خود را از تنها بودن (درونگرا بودن) یا از بودن در کنار افراد (برون گرا بودن) میگیرید؟
- آیا شما یک فرد با برنامهریز هستید یا یک شخصی که دنبال افراد میرود؟
- آیا بیشتر بر اساس احساسات یا افکار و واقعیتها تصمیم میگیرید؟
- جزئیات را ترجیح میدهید یا ایدههای بزرگ؟
دانستن پاسخ سوالات خلق و خوی مانند موارد بیان شده میتواند به شما کمک کند گرایشی به سمت موقعیتهایی داشته باشید که در آن شکوفا میشوید و از موقعیتهایی که شما را در خطر میاندازد دوری کنید.
در دهه ۶۰ خودانگیختگی نسبت به برنامهریزی ارزش بیشتری داشت. من خیلی تلاش کردم تا با آن وقف پیدا کنم، اما به نظر تنها وقت خود را در این راه هدر میدادم. اینکه خود را به انجام کاری وادار کنم که اصلا سازگاری نداشتم فقط باعث ایجاد استرس و تنش در من میشد و این بی ارزش بود.
۴٫ ریتم زندگی
شما چگونه زندگی دارید؟ آیا دوست دارید صبحها سحر خیز باشد و زمانی را به مدیتیشن، برنامه ریزی و … اختصاص دهید و یا نه از آن دسته افرادی هستید که دیر از خواب بیدار شده و برعکس شبها دیر به رختخواب میروید. بیشتر در چه ساعتی انرژی بیشتری دارید؟ اگر نمیدانید پس بهتر است زودتر برای خود برنامهریز زمانی داشته و بدانید در چه زمانی انرژی بیشتری دارید. به عنوان مثال خود من از زمانی که یادم میآید از سحر خیزی لذت میبرم.
در در دوران نوجوانی من بسیار دوست داشتم که دوستی پیدا کنم که همانند خودم دارای ریتم خاصی باشد و بدین ترتیب با هم درس خوانده و تفریح کنیم. این را فراموش نکنید که خود شما باید تصمیم بگیرید از زندگی خود لذت ببرید.
۵٫ هدفهای شما در زندگی
مهمترین وقایع زندگی شما کدامها بودهاند؟ این همان سوالی است که دوست دارم همیشه از دانشجویان خود بپرسم. یکی از دانشجویان خانم که حدود ۴۰ سال سن داشت در حین جواب دادن اشک از چشمانش جاری شد. او گفت: من فهمیدم که مراقبت از پدر پیرم در حین بیماری بسیار حس خوبی داشت و من بسیار خوشحال و خوششانسم که او در حین مرگش دستانش در دست من بود. اینکه او در حین روزهای آخر عمر پدر در کنارش بود باعث شد حس کند پرستار خوبی است. بنابراین، تصمیم گرفت در کلاس پرستاری ثبت نام کند. همین تصمیم باعث رقم خوردن باقی زندگی او شد.
پس از خود بپرسید: “مهمترین وقایع زندگی شما چه است؟” ممکن است سرنخهایی از هویت پنهان خود، شغل و رضایت از زندگی پیدا کنید.
۶٫ نقاط قوت
“نقاط قوت” نه تنها توانایی، مهارت و استعدادها را شامل میشود، بلکه نقاط قوت شخصیتی مانند وفاداری، احترام به دیگران، عشق به یادگیری، هوش هیجانی، انصاف و … را نیز شامل میشود.
شناخت نقاط قوت خود یکی از پایههای اعتماد به نفس است. در صورت نشناختن نقاط قوت خود عزت نفستان پایین خواهد آمد. به شخصی تبدیل شوید که “چیزهای خوب را بدست میآورد”. گوش دادن به تعاریف دیگران از خودتان و توجه به آنها میتواند سرنخی برای نقاط قوت شما باشد. یک مثال: اگر کسی به شما گفت صدای رسا و دلنشینی دارید، در جواب تعریف او چگونه قدردانی میکنید؟
از طرف دیگر شناخت نقاط ضعف شما میتواند کمک کند تا در مورد آنچه در آن خوب نیستید، نسبت به خود و دیگران صادق باشید. ممکن است تصمیم بگیرید که روی آن نقاط ضعف کار کنید یا سعی کنید آنها را به بخشی کوچکتر از زندگی شخصی یا حرفهای خود تبدیل کنید تا کم رنگتر شوند.

با خود صادق باشید
حتی اگر با این نشانهها مهم و حیاتی آشنا شوید باز مشکل است با خود صادق باشید. چرا که باور و اعتقادات شما و جامعه به صورت مداوم در حال تغییر کردن هستند و اینکه ممکن است با برخی از چالشها روبهرو شوید.
برای همه ما اینکه خودمان باشیم بسیار راحتتر بوده و حس خوبی به زندگیمان خواهد داد. زمانی یکی از نشانهها حیاتی و مهم در مورد خود را کشف کردید حس هیجان بالایی خواهید داشت و به شما انرژی میبخشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.