استرس و تنش را چگونه کاهش دهیم؟ – تقویت مهارت های ذهنی
استرس و تنش در زندگی امروزی بسیار است. ما در محیط کار و ورزش، با دیگران یا حتی دوستان خود به رقابت می پردازیم. در این مقاله می خواهیم به استرس از بعد متفاوتی نگاه کنیم و چند راه حل ساده ولی کاربردی ارائه دهیم. با تدبیر فردا همراه باشید 🙂
ما سعی می کنیم که در وقت خود صرفه جویی کنیم و تا جایی که می توانیم پول به دست آوریم و خانه و اتوموبیل و وسایل خانگی و غیره بخریم یا به مسافرت برویم و بعد از کار و فعالیت و خستگی بسیار، به استراحت بپردازیم.
استرس و تنش را چگونه کاهش دهیم؟
علائم استرس و تنش
آیا اخیراً علایم زیر را در خود یا دوست خود مشاهده کردید؟
تند خویی و زود خشمی، بهانه گیری، افسردگی و غم، سوظن و بدگمانی، تردید و بی تصمیمی، تحریک پذیری، پریشانی و ناآرامی، عدم تمرکز، گوشه گیری از اجتماع، بی اشتهایی، پرخوری، بی خوابی، سیگار کشیدن، نگرانی، تنش و تشویش
چه چیز باعث استرس و تنش می شود؟
عده زیادی از مردم به جای آنکه به علت اصلی نگرانی و اضطراب بپردازند سعی می کنند خود را از نشانه های استرس و تنش و نگرانی رهایی بخشند.
مثلاً قرص مُسَکن یا قرص خواب می خورند یا به اقدامات دیگری متوسل می شوند تا نشانه استرس و تنش را از بین ببرند.
اما تنها روش صحیح و درست متوقف کردن استرس و تنش این است که علت بروز آن را جست و جو کنیم. البته شما ممکن است قادر نباشید عامل بروز استرس و تنش را از بین ببرید
ولی شناخت آن احتمالاً به شما کمک می کند تا بر فشار روانی خود غلبه کنید.
عامل بروز استرس و تنش ممکن است بیماری یا مرگ یکی از نزدیکان، یا مشکلات مالی یا از دست دادن شغل تان باشد و شما احتمالاً نتوانید هیچ کاری در این زمینه انجام دهید .
شاید هم عامل استرس زا در وجود خود تان باشد. مثلاً مجبور به انجام کاری شده اید که اصلاً دوست ندارید آن را انجام دهید، یا راجع به کسی یا چیزی دچار احساسات متضاد هستید و نمی دانید چیکار کنید.
در این گونه مواقع سعی کنید با خود تان صادق باشید و همان کاری را که احساس می کنید درست انجام دهید. صحبت کردنبا دیگران راجع به موضوع نیز می تواند به شما کمک کند.
یاس و نا امیدی
گاهی اوقات در زندگی شرایطی است پیش می آید که احساس یاس و نومیدی می کنیم. در چنین مواقعی سعی کنید واقع بین باشید، همه جنبه های منفی و مثبت قضیه را مشخص کنید و خصوصیات و ویژگی های خود را نیز ارزیابی کنید و آنگاه با حقایق رو به رو شوید.
شاید احساس ضعف، شکست، عدم لیاقت یا گناه می کنید. یک بار دیگر سعی کنید واقع بین باشید.
ممکن است این احساس شما درست بوده و حقیقت داشته باشد! اما این احتمال هم هست که چنین احساسی، آن قدر ها هم که فکر می کنید جدی نباشد.
ثانیاً این امکان وجود دارد که برداشت شما اشتباه بوده باشد و اصلاً تقصیر شما نباشد و خطا از دیگران باشد.
زاویه ای دیگر
آیا بهتر نیست موقعیت را از زاویه دیگری بنگرید و خیلی ساده بگویید: “هی، اوضاع می توانست خیلی بدتر از این باشد!” یا “خب، شاید این طوری بهتر باشد.”
شاید چند مشکل مختلف دارید، سعی کنید آن ها را از هم جدا کنید و یکی یکی و به صورت جدا گانه با آن ها رو به رو شوید.
شاید هم احساس می کنید مسئولیت هایی که به عهده گرفته اید بیش از حد است. سعی کنید برای انجام بعضی از آن ها از دیگران کمک بگیرید یا از برخی از آن ها سلب مسئولیت کنید.
گاهی اوقات تصور می کنیم اگر آن چیزی را که فکر می کنیم خیلی مهم است انجام ندهیم آسمان به زمین می رسد و زندگی متوقف می شود. ولی این طور نیست.
گاهی اوقات هم علت بروز استرس و تنش می تواند به این دلیل باشد که کاری که دارید انجام می دهید بر خلاف تمایل طبیعی تان است. لحظه ای بیاندیشید که آیا ارزش دارد؟!
شاید هم به خاطر ترس هایی که شناحت کافی از منشا آن ها ندارید دچار استرس و تنش می شوید. آیا بهتر نیست ببینید ترس تان منطقی است یا نه؟
چند توصیه
امتحان و ببینید کدام یک از این توصیه، بیش از بقیه می تواند شما را در خلاصی یافتن از استرسی که بدان دچار هستید یاری کند:
- الف. فرض کنید به مشکلی گرفتار آمده اید و در همین رابطه دچار استرس شده اید. فکر کنید ببینید بدترین چیزی که در این رابطه ممکن است برایتان اتفاق بیفتد چیست؟ سپس فکر کنید ببینید بدترین اتفاقی که ممکن است توی زندگی برای تان بیفتد چیست؟ اکنون این دو مصیبت را با هم مقایسه کنید. آیا مصیبت اول در مقایسه با مصیبت دوم جدی به نظر می رسد یا نه؟
- ب. به آن چیزی که باعث نگرانی ات شده به عنوان یک مشکل نگاه کن. بعد به جای اینکه فقط نگران و مضطرب باشی سعی کن برای رفع مشکل یک کاری انجام دهی.
- ج. یک کاری انجام بده! خیلی از اوقات تصمیم گرفتن و کاری انجام دادن (حتی اگر بهترین تصمیم ممکن نباشد) بهتر از بیکار نشستن و غصه خوردن است.
- د. قبل از آن که اوضاع بدتر شود، یک کاری بکن!
دیگر موارد:
- ر. مشخص کن ببین چه چیزی می تواند استرس و تنش را کاهش بدهد و چه چیز نمی تواند. سپس در همین رابطه دست به کار شو.
- س. خودت را به چیز دیگری که به آن علاقه داری مشغول کن. این کار احتمالاً بار مشکل را کاهش خواهد داد.
- ش. فکر کن ببین برای خودت چی مهم است. زیاد راجع به این موضوع نگران نباش که دیگران ممکن است چه واکنشی انجام دهند.
- ص. راجع به مشکل خودت با کسی صحبت نکن. تا می توانی صعی کن واقع بین باشی. این قدر از زمین و زمان شکایت نکن!
- ف. وقتی که همه تلاش خود را برای حل مشکل انجام دادی و باز هم شکست خوردی، سعی کن با واقعیت کنار بیای و با آن زندگی کنی. حداقل حالا می دانی که همه سعی و تلاش خودت را کرده ای.
- ک. حداقل گاهی اوقات سعی کن به چیز های خوبی که در زندگی داری یا کار های خوبی که کرده ای فکر کنی تا از این طریق روحیه بگیری.
منابع مورد استفاده
How to improve your mind, A.Wright, 1987, Cambridge University
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.